Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Srijemski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Srijemskom okrugu okrugu živjelo je ukupno 312278 stanovnika, što predstavlja 4,35% od ukupnog broja Srbije, te 16,17% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Vojvodine.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 265.272 84,95%
Albanci 173 0,06%
Bošnjaci 75 0,02%
Bugari 76 0,02%
Bunjevci 21 0,01%
Vlasi 8 <0,01%
Goranci 42 0,01%
Jugoslaveni 1.222 0,39%
Mađari 3.789 1,21%
Makedonci 606 0,19%
Muslimani 246 0,08%
Nijemci 249 0,08%
Romi 5.488 1,76%
Rumuni 89 0,03%
Rusi 183 0,06%
Rusini 1.689 0,54%
Slovaci 8.154 2,61%
Slovenci 244 0,08%
Ukrajinci 1.055 0,34%
Hrvati 8.758 2,81%
Crnogorci 493 0,16%
Ostali [a] 445 0,14%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 9.658 3,09%
Regionalno opredijeljeni [c] 1.938 0,62%
Nepoznato [d] 2.305 0,74%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 289.557 92,72%
Albanski 134 0,04%
Bosanski 55 0,02%
Bugarski 35 0,01%
Bunjevački 4 <0,01%
Vlaški 5 <0,01%
Mađarski 1.384 0,44%
Makedonski 299 0,10%
Njemački 79 0,03%
Romski 2.619 0,84%
Rumunski 87 0,03%
Ruski 148 0,05%
Rusinski 688 0,22%
Slovački 7.419 2,38%
Slovenski 58 0,02%
Hrvatski [f] 1.641 0,53%
Crnogorski 54 0,02%
Ostali[g] 2.362 0,76%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 3.228 1,03%
Nepoznato [i] 2.422 0,78%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 271.328 86,89%
Katolička 15.002 4,80%
Islamska 590 0,19%
Judaizam 4 <0,01%
Protestanti 7.818 2,50%
Ostale kršćanske religije [j] 151 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 29 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 54 0,02%
Agnostici 81 0,03%
Ateisti 2236 0,72%
Ne izjašnjavaju se [m] 11899 3,81%
Nepoznato [n] 2563 0,82%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Srijemskom okrugu bilo je 153.492 (49,15%) muškaraca i 158.786 (50,85%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 967:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,1 godina, muškaraca 40,6 godina, a žena 43,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,7% (258.135), kod muškaraca 81,9% (125.701), a kod žena 83,4% (132.434).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]