Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Valjevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Valjevo živjelo je ukupno 90312 stanovnika, što predstavlja 1,26% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 51,75% od od ukupnog broja stanovnika Kolubarskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 86.423 95,69%
Albanci 6 0,01%
Bošnjaci 8 0,01%
Bugari 2 <0,01%
Bunjevci 3 <0,01%
Goranci 22 0,02%
Jugoslaveni 105 0,12%
Mađari 21 0,02%
Makedonci 80 0,09%
Muslimani 22 0,02%
Nijemci 11 0,01%
Romi 1.413 1,57%
Rumuni 5 0,01%
Rusi 20 0,02%
Rusini 2 <0,01%
Slovaci 2 <0,01%
Slovenci 19 0,02%
Ukrajinci 7 0,01%
Hrvati 72 0,08%
Crnogorci 135 0,15%
Ostali [a] 100 0,11%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 565 0,63%
Regionalno opredijeljeni [c] 13 0,01%
Nepoznato [d] 1.256 1,39%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 87.835 97,26%
Albanski 5 0,01%
Bosanski 6 0,01%
Bugarski 1 <0,01%
Mađarski 19 0,02%
Makedonski 50 0,06%
Njemački 12 0,01%
Romski 761 0,84%
Rumunski 10 0,01%
Ruski 25 0,03%
Slovački 1 <0,01%
Slovenski 20 0,02%
Hrvatski [f] 19 0,02%
Crnogorski 7 0,01%
Ostali[g] 138 0,15%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 183 0,20%
Nepoznato [i] 1.220 1,35%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 85.374 94,53%
Katolička 163 0,18%
Islamska 44 0,05%
Protestanti 22 0,02%
Ostale kršćanske religije [j] 3 <0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 8 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 17 0,02%
Agnostici 23 0,03%
Ateisti 375 0,42%
Ne izjašnjavaju se [m] 707 0,78%
Nepoznato [n] 1463 1,62%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Valjevo bilo je 44.148 (48,88%) muškaraca i 46.164 (51,12%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 956:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,2 godina, muškaraca 42,0 godina, a žena 44,3 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,9% (75.810), kod muškaraca 83,0% (36.654), a kod žena 84,8% (39.156).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]