Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Novi Pazar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Novi Pazar živjelo je ukupno 100410 stanovnika, što predstavlja 1,40% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 32,47% od od ukupnog broja stanovnika Raškog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 16.234 16,17%
Albanci 202 1,23%
Bošnjaci 77.443 77,13%
Bugari 5 <0,01%
Bunjevci 1 <0,01%
Goranci 246 0,25%
Jugoslaveni 67 0,07%
Mađari 6 0,01%
Makedonci 7 0,01%
Muslimani 4.102 4,09%
Nijemci 2 <0,01%
Romi 566 0,56%
Rusi 13 0,01%
Slovenci 4 <0,01%
Ukrajinci 4 <0,01%
Hrvati 20 0,02%
Crnogorci 44 0,04%
Ostali [a] 312 0,31%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 216 0,22%
Regionalno opredijeljeni [c] 70 0,07%
Nepoznato [d] 846 0,84%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 19 0,02%
Crnogorski 24 0,02%
Ostali[f] 609 0,61%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[g] 71 0,07%
Nepoznato [h] 1.039 1,04%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 16.051 15,99%
Katolička 51 0,05%
Islamska 82.710 82,37%
Protestanti 3 0,00%
Ostale kršćanske religije [i] 4 <0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [j] 1 <0,01%
Agnostici 3 <0,01%
Ateisti 71 0,07%
Ne izjašnjavaju se [k] 360 0,36%
Nepoznato [l] 860 0,86%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Novi Pazar bilo je 49.984 (49,78%) muškaraca i 50.426 (50,22%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 991:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 33,5 godina, muškaraca 32,9 godina, a žena 34,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 70,8% (71.105), kod muškaraca 69,7% (34.815), a kod žena 72,0% (36.290).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nevaljani nazivi, npr. možda ih je previše
  6. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  7. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  8. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  9. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  10. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  11. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  12. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]