Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Loznica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Loznica živjelo je ukupno 79327 stanovnika, što predstavlja 1,10% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 26,54% od od ukupnog broja stanovnika Mačvanskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 74.686 94,15%
Albanci 5 0,01%
Bošnjaci 120 0,15%
Bugari 6 0,01%
Bunjevci 2 <0,01%
Vlasi 2 <0,01%
Jugoslaveni 74 0,09%
Mađari 26 0,03%
Makedonci 34 0,04%
Muslimani 540 0,68%
Nijemci 9 0,01%
Romi 761 0,96%
Rumuni 6 0,01%
Rusi 26 0,03%
Rusini 3 0,00%
Slovaci 15 0,02%
Slovenci 7 0,01%
Ukrajinci 12 0,02%
Hrvati 77 0,10%
Crnogorci 58 0,07%
Ostali [a] 51 0,06%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 791 1,00%
Regionalno opredijeljeni [c] 9 0,01%
Nepoznato [d] 2.007 2,53%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 76.644 96,62%
Albanski 1 <0,01%
Bosanski 20 0,03%
Bugarski 6 0,01%
Vlaški 12 0,02%
Mađarski 14 0,02%
Makedonski 25 0,03%
Njemački 9 0,01%
Romski 235 0,30%
Rumunski 9 0,01%
Ruski 37 0,05%
Rusinski 2 <0,01%
Slovački 7 0,01%
Slovenski 10 0,01%
Hrvatski [f] 34 0,04%
Crnogorski 4 0,01%
Ostali[g] 97 0,12%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 159 0,20%
Nepoznato [i] 2.002 2,52%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 74.816 94,31%
Katolička 127 0,16%
Islamska 724 0,91%
Judaizam 2 <0,01%
Protestanti 18 0,02%
Ostale kršćanske religije [j] 42 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 11 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 3 0,00%
Agnostici 1 <0,01%
Ateisti 200 0,25%
Ne izjašnjavaju se [m] 848 1,07%
Nepoznato [n] 2111 2,66%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Loznica bilo je 39.091 (49,28%) muškaraca i 40.236 (50,72%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 972:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,6 godina, muškaraca 40,5 godina, a žena 42,7 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,5% (64.674), kod muškaraca 80,8% (31.598), a kod žena 82,2% (33.076).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]