Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Zapadnobački okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Zapadnobačkom okrugu živjelo je ukupno 188.087 stanovnika, što predstavlja 2,62% od ukupnog broja Srbije, te 9,74% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Vojvodine.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 122.848 65,31%
Albanci 226 0,13%
Bošnjaci 33 0,02%
Bugari 44 0,02%
Bunjevci 2.162 1,15%
Vlasi 12 0,01%
Goranci 100 0,05%
Jugoslaveni 1.274 0,68%
Mađari 17.576 9,35%
Makedonci 394 0,21%
Muslimani 187 0,10%
Nijemci 903 0,48%
Romi 3.018 1,61%
Rumuni 1.340 0,71%
Rusi 85 0,05%
Rusini 4.718 2,51%
Slovaci 1.096 0,58%
Slovenci 157 0,08%
Ukrajinci 1.344 0,71%
Hrvati 10.879 5,78%
Crnogorci 5.070 2,70%
Ostali [a] 852 0,45%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 10.742 5,71%
Regionalno opredijeljeni [c] 2.342 1,25%
Nepoznato [d] 685 0,36%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 151.086 80,33%
Albanski 197 0,10%
Bosanski 49 0,03%
Bugarski 18 0,01%
Bunjevački 389 0,21%
Vlaški 11 0,01%
Mađarski 15.685 8,34%
Makedonski 165 0,09%
Njemački 364 0,19%
Romski 2.245 1,19%
Rumunski 1.527 0,81%
Ruski 44 0,02%
Rusinski 4.479 2,38%
Slovački 936 0,50%
Slovenski 47 0,02%
Hrvatski [f] 3.515 1,87%
Crnogorski 163 0,09%
Ostali[g] 4.093 2,18%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 2.174 1,16%
Nepoznato [i] 900 0,48%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 127.482 67,78%
Katolička 41.236 21,92%
Islamska 380 0,20%
Judaizam 14 0,01%
Protestanti 1.622 0,86%
Ostale kršćanske religije [j] 184 0,10%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 31 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 33 0,02%
Agnostici 65 0,03%
Ateisti 2400 1,28%
Ne izjašnjavaju se [m] 13599 7,23%
Nepoznato [n] 757 0,40%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Zapadnobačkom okrugu bilo je 91.753 (48,78%) muškaraca i 96.334 (51,22%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 952:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,3 godina, muškaraca 41,5 godina, a žena 45,0 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,5% (157.066), kod muškaraca 82,5% (75.718), a kod žena 84,4% (81.348).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]