Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Voždovac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Voždovac živjelo je ukupno 158213 stanovnika, što predstavlja 2,20% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 9,53% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 146.607 92,66%
Albanci 125 0,09%
Bošnjaci 137 0,09%
Bugari 102 0,06%
Bunjevci 10 0,01%
Vlasi 29 0,02%
Goranci 328 0,21%
Jugoslaveni 678 0,43%
Mađari 163 0,10%
Makedonci 727 0,46%
Muslimani 324 0,20%
Nijemci 39 0,02%
Romi 1.169 0,74%
Rumuni 83 0,05%
Rusi 93 0,06%
Rusini 19 0,01%
Slovaci 66 0,04%
Slovenci 156 0,10%
Ukrajinci 34 0,02%
Hrvati 615 0,39%
Crnogorci 906 0,57%
Ostali [a] 521 0,33%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 3.619 2,29%
Regionalno opredijeljeni [c] 119 0,08%
Nepoznato [d] 1.544 0,98%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 152.652 96,49%
Albanski 114 0,07%
Bosanski 40 0,03%
Bugarski 55 0,03%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 31 0,02%
Mađarski 122 0,08%
Makedonski 476 0,30%
Njemački 42 0,03%
Romski 308 0,19%
Rumunski 119 0,08%
Ruski 113 0,07%
Rusinski 10 0,01%
Slovački 52 0,03%
Slovenski 123 0,08%
Hrvatski [f] 269 0,17%
Crnogorski 79 0,05%
Ostali[g] 970 0,61%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.211 0,77%
Nepoznato [i] 1.426 0,90%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 143.861 90,93%
Katolička 1.194 0,75%
Islamska 1359 0,86%
Judaizam 12 0,01%
Protestanti 189 0,12%
Ostale kršćanske religije [j] 69 0,04%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 36 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 55 0,03%
Agnostici 183 0,12%
Ateisti 3533 2,23%
Ne izjašnjavaju se [m] 5033 3,18%
Nepoznato [n] 1846 1,17%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Voždovac bilo je 73.992 (46,77%) muškaraca i 84.221 (53,23%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 879:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,4 godina, muškaraca 40,8 godina, a žena 43,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,8% (132.535), kod muškaraca 82,1% (60.778), a kod žena 85,2% (71.757).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]