Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Petrovac na Mlavi)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Petrovac na Mlavi živjelo je ukupno 31259 stanovnika, što predstavlja 0,43% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 17,02% od od ukupnog broja stanovnika Braničevskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 25.015 80,02%
Albanci 3 0,01%
Bošnjaci 4 0,01%
Bugari 4 0,01%
Bunjevci 2 0,01%
Vlasi 4.609 14,74%
Jugoslaveni 22 0,07%
Mađari 16 0,05%
Makedonci 47 0,15%
Muslimani 9 0,03%
Nijemci 2 0,01%
Romi 119 0,38%
Rumuni 217 0,69%
Rusi 8 0,03%
Rusini 2 0,01%
Slovaci 4 0,01%
Slovenci 6 0,02%
Ukrajinci 1 < 0,01%
Hrvati 26 0,08%
Crnogorci 35 0,11%
Ostali [a] 38 0,12%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 779 2,49%
Regionalno opredijeljeni [c] 7 0,02%
Nepoznato [d] 284 0,91%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 24.765 79,23%
Bosanski 4 0,01%
Bugarski 2 0,01%
Vlaški 5.540 17,72%
Mađarski 13 0,04%
Makedonski 44 0,14%
Njemački 13 0,04%
Romski 82 0,26%
Rumunski 249 0,80%
Ruski 7 0,02%
Rusinski 2 0,01%
Slovački 4 0,01%
Slovenski 3 0,01%
Hrvatski [f] 14 0,04%
Crnogorski 2 0,01%
Ostali[g] 43 0,14%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 189 0,60%
Nepoznato [i] 283 0,91%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 29.650 94,85%
Katolička 66 0,21%
Islamska 13 0,04%
Protestanti 6 0,02%
Ostale kršćanske religije [j] 5 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [k] 5 0,02%
Agnostici 3 0,01%
Ateisti 76 0,24%
Ne izjašnjavaju se [l] 891 2,85%
Nepoznato [m] 326 1,04%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Petrovac na Mlavi bilo je 15.258 (48,81%) muškaraca i 16.001 (51,19%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 954:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 45,6 godina, muškaraca 44,0 godina, a žena 47,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 84,1% (26.274), kod muškaraca 82,7% (12.622), a kod žena 85,3% (13.652).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  12. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  13. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]