Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Preševo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Preševo živjelo je ukupno 3080 stanovnika, što predstavlja 0,04% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 1,94% od od ukupnog broja stanovnika Pčinjskog okruga. Podaci Popisa su zbog bojkota dijela albanskog stanovništva, nepotpuni, te su svi podaci i udjeli računati po popisanom stanovništvu.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 2.294 74,48%
Albanci 416 18,50%
Jugoslaveni 1 0,03%
Mađari 1 0,03%
Makedonci 14 0,45%
Muslimani 2 0,06%
Romi 271 8,80%
Hrvati 1 0,03%
Ostali [a] 1 0,03%
Nepoznato [b] 79 2,57%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [c] 2.298 74,61%
Albanski 415 13,47%
Bosanski 1 0,03%
Mađarski 1 0,03%
Makedonski 14 0,45%
Romski 273 8,86%
Hrvatski [d] 1 0,03%
Nepoznato [e] 77 2,50%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 2.187 71,01%
Katolička 3 0,10%
Islamska 593 19,25%
Nepoznato [f] 238 7,73%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Preševo bilo je - (#WERT!) muškaraca i - (#WERT!) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena #WERT!:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 38,7 godina, muškaraca 37,7 godina, a žena 39,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 77,6% (2.391), kod muškaraca #WERT! (1.214), a kod žena #WERT! (1.177).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  3. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  4. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  5. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  6. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]