Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Merošina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Merošina živjelo je ukupno 13968 stanovnika, što predstavlja 0,19% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 3,71% od od ukupnog broja stanovnika Nišavskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 13.094 93,74%
Albanci 1 0,01%
Bugari 5 0,04%
Vlasi 2 0,01%
Jugoslaveni 3 0,02%
Mađari 1 0,01%
Makedonci 10 0,07%
Muslimani 3 0,02%
Romi 736 5,27%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 2 0,01%
Slovenci 6 0,04%
Hrvati 7 0,05%
Crnogorci 3 0,02%
Ostali [a] 3 0,02%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 59 0,42%
Nepoznato [c] 31 0,22%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [d] 13.266 94,97%
Albanski 1 0,01%
Bugarski 4 0,03%
Mađarski 1 0,01%
Makedonski 9 0,06%
Romski 594 4,25%
Rumunski 2 0,01%
Ruski 1 0,01%
Slovenski 6 0,04%
Hrvatski [e] 1 0,01%
Ostali[f] 5 0,04%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[g] 41 0,29%
Nepoznato [h] 37 0,26%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 13.723 98,25%
Katolička 13 0,09%
Islamska 4 0,03%
Protestanti 3 0,02%
Ostale kršćanske religije [i] 3 0,02%
Istočnjačke vjeroispovijesti [j] 1 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [k] 1 0,01%
Agnostici 1 0,01%
Ateisti 13 0,09%
Ne izjašnjavaju se [l] 136 0,97%
Nepoznato [m] 44 0,32%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Merošina bilo je 7.174 (51,36%) muškaraca i 6.794 (48,64%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.056:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 44,3 godina, muškaraca 43,6 godina, a žena 45,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,4% (11.507), kod muškaraca 82,7% (5.932), a kod žena 82,1% (5.575).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  4. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  5. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  7. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  8. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  9. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  10. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  11. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  12. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  13. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]