Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Općina Požarevac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u požarevačkoj gradskoj općini Požarevac (općina) živjelo je ukupno 61697 stanovnika, što predstavlja 0,86% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 33,60% od od ukupnog broja stanovnika Braničevskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 56.959 92,32%
Albanci 7 0,01%
Bošnjaci 10 0,02%
Bugari 32 0,05%
Vlasi 161 0,26%
Jugoslaveni 62 0,10%
Mađari 35 0,06%
Makedonci 123 0,20%
Muslimani 34 0,06%
Nijemci 8 0,01%
Romi 1.209 1,96%
Rumuni 77 0,12%
Rusi 9 0,01%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 7 0,01%
Slovenci 19 0,03%
Ukrajinci 6 0,01%
Hrvati 74 0,12%
Crnogorci 138 0,22%
Ostali [a] 52 0,08%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.094 1,77%
Regionalno opredijeljeni [c] 8 0,01%
Nepoznato [d] 1.572 2,55%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 58.648 95,06%
Albanski 22 0,04%
Bosanski 8 0,01%
Bugarski 21 0,03%
Vlaški 140 0,23%
Mađarski 23 0,04%
Makedonski 90 0,15%
Njemački 5 0,01%
Romski 526 0,85%
Rumunski 80 0,13%
Ruski 18 0,03%
Slovački 10 0,02%
Slovenski 14 0,02%
Hrvatski [f] 36 0,06%
Crnogorski 4 0,01%
Ostali[g] 95 0,15%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 412 0,67%
Nepoznato [i] 1.545 2,50%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 57.463 93,14%
Katolička 149 0,24%
Islamska 389 0,63%
Protestanti 39 0,06%
Ostale kršćanske religije [j] 40 0,06%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 4 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 13 0,02%
Agnostici 11 0,02%
Ateisti 267 0,43%
Ne izjašnjavaju se [m] 1356 2,20%
Nepoznato [n] 1743 2,83%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u požarevačkoj gradskoj općini Požarevac (općina) bilo je 29.586 (47,95%) muškaraca i 29.586 (47,95%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.000:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,1 godina, muškaraca 40,6 godina, a žena 43,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,0% (50.595), kod muškaraca 80,8% (23.899), a kod žena 90,2% (26.696).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]