Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Sremski Karlovci)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Sremski Karlovci živjelo je ukupno 8750 stanovnika, što predstavlja 0,12% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 1,42% od od ukupnog broja stanovnika Južnobački upravni okrug.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 6.820 77,94%
Albanci 6 0,08%
Bugari 4 0,05%
Bunjevci 4 0,05%
Goranci 9 0,10%
Jugoslaveni 71 0,81%
Mađari 182 2,08%
Makedonci 25 0,29%
Muslimani 3 0,03%
Nijemci 63 0,72%
Romi 14 0,16%
Rumuni 7 0,08%
Rusi 11 0,13%
Rusini 16 0,18%
Slovaci 29 0,33%
Slovenci 15 0,17%
Ukrajinci 7 0,08%
Hrvati 576 6,58%
Crnogorci 41 0,47%
Ostali [a] 24 0,27%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 534 6,10%
Regionalno opredijeljeni [c] 244 2,79%
Nepoznato [d] 45 0,51%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 8.191 93,61%
Albanski 2 0,02%
Vlaški 1 0,01%
Mađarski 81 0,93%
Makedonski 21 0,24%
Njemački 4 0,05%
Rumunski 5 0,06%
Ruski 10 0,11%
Rusinski 5 0,06%
Slovački 8 0,09%
Slovenski 1 0,01%
Hrvatski [f] 61 0,70%
Ostali[g] 156 1,78%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 123 1,41%
Nepoznato [i] 81 0,93%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 6.908 78,95%
Katolička 1.003 11,46%
Islamska 9 0,10%
Protestanti 36 0,41%
Ostale kršćanske religije [j] 3 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 1 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 1 0,01%
Agnostici 7 0,08%
Ateisti 170 1,94%
Ne izjašnjavaju se [m] 527 6,02%
Nepoznato [n] 54 0,62%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Sremski Karlovci bilo je 4.223 (48,26%) muškaraca i 4.527 (51,74%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 933:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,2 godina, muškaraca 40,9 godina, a žena 43,4 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,9% (7.252), kod muškaraca 82,4% (3.478), a kod žena 83,4% (3.774).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]