Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Smederevska Palanka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Smederevska Palanka živjelo je ukupno 50284 stanovnika, što predstavlja 0,70% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 25,22% od od ukupnog broja stanovnika Podunavskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 47.972 95,40%
Albanci 16 0,03%
Bošnjaci 3 0,01%
Bugari 13 0,03%
Vlasi 4 0,01%
Goranci 13 0,03%
Jugoslaveni 43 0,09%
Mađari 22 0,04%
Makedonci 115 0,23%
Muslimani 17 0,03%
Nijemci 1 <0,01%
Romi 563 1,12%
Rumuni 5 0,01%
Rusi 11 0,02%
Slovaci 9 0,02%
Slovenci 9 0,02%
Ukrajinci 6 0,01%
Hrvati 63 0,13%
Crnogorci 81 0,16%
Ostali [a] 35 0,07%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 614 1,22%
Regionalno opredijeljeni [c] 22 0,04%
Nepoznato [d] 647 1,29%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 48.801 97,05%
Albanski 14 0,03%
Bosanski 3 0,01%
Bugarski 7 0,01%
Vlaški 3 0,01%
Mađarski 11 0,02%
Makedonski 83 0,17%
Njemački 7 0,01%
Romski 201 0,40%
Rumunski 8 0,02%
Ruski 15 0,03%
Slovački 8 0,02%
Slovenski 6 0,01%
Hrvatski [f] 38 0,08%
Crnogorski 7 0,01%
Ostali[g] 60 0,12%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 323 0,64%
Nepoznato [i] 689 1,37%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 47.984 95,43%
Katolička 123 0,24%
Islamska 143 0,28%
Judaizam 1 <0,01%
Protestanti 18 0,04%
Istočnjačke vjeroispovijesti [j] 3 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [k] 7 0,01%
Agnostici 3 0,01%
Ateisti 208 0,41%
Ne izjašnjavaju se [l] 841 1,67%
Nepoznato [m] 616 1,23%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Smederevska Palanka bilo je 24.786 (49,29%) muškaraca i 25.498 (50,71%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 972:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,3 godina, muškaraca 41,7 godina, a žena 44,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,4% (41.452), kod muškaraca 81,4% (20.183), a kod žena 83,4% (21.269).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  11. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  12. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  13. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]