Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Jablanički okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Jablaničkom okrugu živjelo je ukupno 216.304 stanovnika, što predstavlja 3,01% od ukupnog broja Srbije, te 13,83% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Južne i istočne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 199.901 92,42%
Albanci 548 0,26%
Bošnjaci 6 <0,01%
Bugari 107 0,05%
Vlasi 4 <0,01%
Goranci 27 0,01%
Jugoslaveni 96 0,04%
Mađari 23 0,01%
Makedonci 354 0,16%
Muslimani 28 0,01%
Nijemci 20 0,01%
Romi 11.436 5,29%
Rumuni 15 0,01%
Rusi 25 0,01%
Rusini 3 <0,01%
Slovaci 14 0,01%
Slovenci 22 0,01%
Ukrajinci 10 0,00%
Hrvati 78 0,04%
Crnogorci 386 0,18%
Ostali [a] 124 0,06%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.573 0,73%
Regionalno opredijeljeni [c] 16 0,01%
Nepoznato [d] 1.488 0,69%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 203.703 94,17%
Albanski 544 0,25%
Bosanski 9 0,00%
Bugarski 64 0,03%
Vlaški 4 <0,01%
Mađarski 20 0,01%
Makedonski 271 0,13%
Njemački 12 0,01%
Romski 9.278 4,29%
Rumunski 18 0,01%
Ruski 34 0,02%
Rusinski 3 <0,01%
Slovački 7 0,00%
Slovenski 20 0,01%
Hrvatski [f] 51 0,02%
Crnogorski 62 0,03%
Ostali[g] 188 0,09%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 584 0,27%
Nepoznato [i] 1.432 0,66%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 201.969 93,37%
Katolička 164 0,08%
Islamska 815 0,38%
Protestanti 2.575 1,19%
Ostale kršćanske religije [j] 143 0,07%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 11 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 14 0,01%
Agnostici 30 0,01%
Ateisti 575 0,27%
Ne izjašnjavaju se [m] 4824 2,23%
Nepoznato [n] 2842 1,31%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Jablaničkom okrugu bilo je 107.982 (49,92%) muškaraca i 108.322 (50,08%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 997:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,4 godina, muškaraca 41,3 godina, a žena 43,4 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,8% (176.888), kod muškaraca 81,2% (87.636), a kod žena 82,4% (89.252).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]