Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Subotica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Subotica živjelo je ukupno 141554 stanovnika, što predstavlja 1,97% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 75,74% od od ukupnog broja stanovnika Sjevernobačkog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 38.254 27,02%
Albanci 383 0,31%
Bošnjaci 216 0,15%
Bugari 76 0,05%
Bunjevci 13.553 9,57%
Vlasi 2 <0,01%
Goranci 151 0,11%
Jugoslaveni 3.202 2,26%
Mađari 50.469 35,65%
Makedonci 482 0,34%
Muslimani 334 0,24%
Nijemci 260 0,18%
Romi 2.959 2,09%
Rumuni 67 0,05%
Rusi 76 0,05%
Rusini 172 0,12%
Slovaci 158 0,11%
Slovenci 169 0,12%
Ukrajinci 46 0,03%
Hrvati 14.151 10,00%
Crnogorci 1.349 0,95%
Ostali [a] 580 0,41%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 11.815 8,35%
Regionalno opredijeljeni [c] 2.067 1,46%
Nepoznato [d] 563 0,40%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 63.412 44,80%
Albanski 476 0,34%
Bosanski 111 0,08%
Bugarski 20 0,01%
Bunjevački 6.313 4,46%
Vlaški 2 <0,01%
Mađarski 50.621 35,76%
Makedonski 218 0,15%
Njemački 105 0,07%
Romski 2.612 1,85%
Rumunski 51 0,04%
Ruski 37 0,03%
Rusinski 108 0,08%
Slovački 88 0,06%
Slovenski 38 0,03%
Hrvatski [f] 5.758 4,07%
Crnogorski 107 0,08%
Ostali[g] 7.216 5,10%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 3.621 2,56%
Nepoznato [i] 640 0,45%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 39.333 27,79%
Katolička 81.532 57,60%
Islamska 2756 1,95%
Judaizam 75 0,05%
Protestanti 2.372 1,68%
Ostale kršćanske religije [j] 200 0,14%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 38 0,03%
Ostale vjeroispovijesti [l] 79 0,06%
Agnostici 79 0,06%
Ateisti 2787 1,97%
Ne izjašnjavaju se [m] 11170 7,89%
Nepoznato [n] 620 0,44%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Subotica bilo je 68.040 (48,07%) muškaraca i 73.514 (51,93%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 926:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,9 godina, muškaraca 40,2 godina, a žena 43,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,3% (116.545), kod muškaraca 81,2% (55.246), a kod žena 83,4% (61.299).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]