Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Gadžin Han)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Gadžin Han živjelo je ukupno 8389 stanovnika, što predstavlja 0,12% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 2,23% od od ukupnog broja stanovnika Nišavskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 7.972 95,03%
Bugari 3 0,04%
Jugoslaveni 2 0,02%
Makedonci 3 0,04%
Muslimani 1 0,01%
Romi 260 3,10%
Rusi 3 0,04%
Rusini 1 0,01%
Slovenci 1 0,01%
Ukrajinci 1 0,01%
Hrvati 4 0,05%
Crnogorci 3 0,04%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [a] 100 1,19%
Nepoznato [b] 35 0,42%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [c] 8.134 96,96%
Bugarski 2 0,02%
Mađarski 1 0,01%
Makedonski 3 0,04%
Romski 167 1,99%
Ruski 3 0,04%
Rusinski 1 0,01%
Slovenski 1 0,01%
Hrvatski [d] 2 0,02%
Crnogorski 1 0,01%
Ostali[e] 2 0,02%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[f] 24 0,29%
Nepoznato [g] 48 0,57%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 7.927 94,49%
Katolička 6 0,07%
Protestanti 1 0,01%
Ostale kršćanske religije [h] 2 0,02%
Istočnjačke vjeroispovijesti [i] 1 0,01%
Agnostici 1 0,01%
Ateisti 15 0,18%
Ne izjašnjavaju se [j] 346 4,12%
Nepoznato [k] 60 0,72%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Gadžin Han bilo je 4.288 (51,11%) muškaraca i 4.101 (48,89%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.046:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 52,5 godina, muškaraca 50,8 godina, a žena 54,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 88,8% (7.452), kod muškaraca 88,9% (3.813), a kod žena 88,7% (3.639).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  2. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  3. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[3]
  4. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[3]
  5. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[3]
  6. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[3]
  7. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[3]
  8. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[3]
  9. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[3]
  10. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[3]
  11. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]