Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Trgovište)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Trgovište živjelo je ukupno 5091 stanovnika, što predstavlja 0,07% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 3,20% od od ukupnog broja stanovnika Pčinjskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 4.977 97,76%
Bugari 14 0,28%
Jugoslaveni 1 0,02%
Makedonci 27 0,53%
Romi 29 0,57%
Slovaci 1 0,02%
Hrvati 1 0,02%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [a] 18 0,35%
Nepoznato [b] 23 0,45%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [c] 5.060 99,39%
Bugarski 1 0,02%
Makedonski 4 0,08%
Slovački 1 0,02%
Ostali[d] 1 0,02%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[e] 3 0,06%
Nepoznato [f] 21 0,41%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 4.771 93,71%
Katolička 3 0,06%
Ne izjašnjavaju se [g] 18 0,35%
Nepoznato [h] 21 0,41%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Trgovište bilo je 2.716 (53,35%) muškaraca i 2.375 (46,65%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.144:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,8 godina, muškaraca 40,6 godina, a žena 43,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,5% (4.200), kod muškaraca 83,1% (2.258), a kod žena 81,8% (1.942).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  2. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  3. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[3]
  4. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[3]
  5. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[3]
  6. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[3]
  7. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[3]
  8. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]