Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Ruma)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Ruma živjelo je ukupno 54339 stanovnika, što predstavlja 0,76% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 17,40% od od ukupnog broja stanovnika Srijemskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 46.891 86,29%
Albanci 57 0,11%
Bošnjaci 6 0,01%
Bugari 10 0,02%
Bunjevci 1 <0,01%
Vlasi 1 <0,01%
Jugoslaveni 267 0,49%
Mađari 1.171 2,16%
Makedonci 153 0,28%
Muslimani 39 0,07%
Nijemci 49 0,09%
Romi 1.297 2,39%
Rumuni 7 0,01%
Rusi 10 0,02%
Rusini 14 0,03%
Slovaci 50 0,09%
Slovenci 26 0,05%
Ukrajinci 24 0,04%
Hrvati 1.719 3,16%
Crnogorci 54 0,10%
Ostali [a] 60 0,11%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.696 3,12%
Regionalno opredijeljeni [c] 379 0,70%
Nepoznato [d] 358 0,66%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 51.712 95,17%
Albanski 27 0,05%
Bosanski 8 0,01%
Bugarski 3 0,01%
Bunjevački 1 <0,01%
Mađarski 314 0,58%
Makedonski 64 0,12%
Njemački 13 0,02%
Romski 437 0,80%
Rumunski 5 0,01%
Ruski 13 0,02%
Rusinski 4 0,01%
Slovački 20 0,04%
Slovenski 12 0,02%
Hrvatski [f] 289 0,53%
Crnogorski 4 0,01%
Ostali[g] 455 0,84%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 605 1,11%
Nepoznato [i] 353 0,65%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 47.981 88,30%
Katolička 3.034 5,58%
Islamska 65 0,12%
Protestanti 141 0,26%
Ostale kršćanske religije [j] 36 0,07%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 10 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 12 0,02%
Agnostici 17 0,03%
Ateisti 424 0,78%
Ne izjašnjavaju se [m] 2113 3,89%
Nepoznato [n] 418 0,77%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Ruma bilo je 26.654 (49,05%) muškaraca i 27.685 (50,95%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 963:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,6 godina, muškaraca 41,1 godina, a žena 44,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,3% (45.261), kod muškaraca 82,6% (22.019), a kod žena 84,0% (23.242).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]