Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Zrenjanin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Zrenjanin živjelo je ukupno 123362 stanovnika, što predstavlja 1,72% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 65,73% od od ukupnog broja stanovnika Srednjobanatskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 91.579 74,24%
Albanci 110 0,10%
Bošnjaci 30 0,02%
Bugari 184 0,15%
Bunjevci 22 0,02%
Vlasi 5 <0,01%
Goranci 19 0,02%
Jugoslaveni 592 0,48%
Mađari 12.350 10,01%
Makedonci 412 0,33%
Muslimani 86 0,07%
Nijemci 139 0,11%
Romi 3.410 2,76%
Rumuni 2.161 1,75%
Rusi 79 0,06%
Rusini 25 0,02%
Slovaci 2.062 1,67%
Slovenci 94 0,08%
Ukrajinci 26 0,02%
Hrvati 527 0,43%
Crnogorci 280 0,23%
Ostali [a] 242 0,20%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 4.695 3,81%
Regionalno opredijeljeni [c] 3.366 2,73%
Nepoznato [d] 867 0,70%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 100.711 81,64%
Albanski 146 0,12%
Bosanski 21 0,02%
Bugarski 106 0,09%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 3 <0,01%
Mađarski 11.778 9,55%
Makedonski 225 0,18%
Njemački 86 0,07%
Romski 3.037 2,46%
Rumunski 1.927 1,56%
Ruski 42 0,03%
Rusinski 20 0,02%
Slovački 2.037 1,65%
Slovenski 50 0,04%
Hrvatski [f] 185 0,15%
Crnogorski 21 0,02%
Ostali[g] 401 0,33%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.740 1,41%
Nepoznato [i] 825 0,67%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 95.092 77,08%
Katolička 13.693 11,10%
Islamska 1391 1,13%
Judaizam 14 0,01%
Protestanti 2.528 2,05%
Ostale kršćanske religije [j] 63 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 27 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 34 0,03%
Agnostici 81 0,07%
Ateisti 1909 1,55%
Ne izjašnjavaju se [m] 6994 5,67%
Nepoznato [n] 1184 0,96%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Zrenjanin bilo je 59.856 (48,52%) muškaraca i 63.506 (51,48%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 943:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,2 godina, muškaraca 40,4 godina, a žena 43,9 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,5% (101.780), kod muškaraca 81,3% (48.686), a kod žena 83,6% (53.094).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]