Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Šumadija i zapadna Srbija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u statističkom regionu Šumadija i Zapadna Srbija živjelo je ukupno 2.031.697 stanovnika, što predstavlja 28,27% od ukupnog broja stanovnika Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 1.799.394 88,57%
Albanci 591 0,03%
Bošnjaci 142.767 7,03%
Bugari 365 0,02%
Bunjevci 41 <0,01%
Vlasi 2.105 0,10%
Goranci 694 0,03%
Jugoslaveni 1.635 0,08%
Mađari 433 0,02%
Makedonci 1.854 0,09%
Muslimani 14.411 0,71%
Nijemci 130 0,01%
Romi 20.649 1,02%
Rumuni 567 0,03%
Rusi 463 0,02%
Rusini 38 <0,01%
Slovaci 164 0,01%
Slovenci 287 0,01%
Ukrajinci 171 0,01%
Hrvati 1.645 0,08%
Crnogorci 3.805 0,19%
Ostali [a] 1.840 0,09%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 15.386 0,76%
Regionalno opredijeljeni [c] 626 0,03%
Nepoznato [d] 21.636 1,07%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 1.843.583 90,74%
Albanski 589 0,03%
Bosanski 137.724 6,78%
Bugarski 235 0,01%
Bunjevački 2 <0,01%%
Vlaški 2.856 0,14%
Mađarski 292 0,01%
Makedonski 1.451 0,07%
Njemački 170 0,01%
Romski 11.136 0,55%
Rumunski 1.154 0,06%
Ruski 560 0,03%
Rusinski 18 <0,01%
Slovački 126 0,01%
Slovenski 238 0,01%
Hrvatski [f] 855 0,04%
Crnogorski 301 0,01%
Ostali[g] 3.392 0,17%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 4.307 0,21%
Nepoznato [i] 22.708 1,12%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 1.798.203 88,51%
Katolička 3.098 0,15%
Islamska 161115 7,93%
Judaizam 12 <0,01%
Protestanti 690 0,03%
Ostale kršćanske religije [j] 298 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 134 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 206 0,01%
Agnostici 280 0,01%
Ateisti 5833 0,29%
Ne izjašnjavaju se [m] 19254 0,95%
Nepoznato [n] 24939 1,23%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u statističkom regionu Šumadija i zapadna Srbija bilo je 1.000.820 (49,26%) muškaraca i 1.030.877 (50,74%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 971:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42 godina, muškaraca 42,3 godina, a žena 41,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,9% (1.663.790), kod muškaraca 166,2% (1.663.790), a kod žena 78,7% (811.474).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]