Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Podunavski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Podunavskom okrugu živjelo je ukupno 199.395 stanovnika, što predstavlja 2,77% od ukupnog broja stanovnika Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 188.641 94,61%
Albanci 86 0,05%
Bošnjaci 11 0,01%
Bugari 64 0,03%
Bunjevci 3 <0,01%
Vlasi 17 0,01%
Goranci 35 0,02%
Jugoslaveni 182 0,09%
Mađari 159 0,08%
Makedonci 449 0,23%
Muslimani 80 0,04%
Nijemci 21 0,01%
Romi 3.312 1,66%
Rumuni 97 0,05%
Rusi 54 0,03%
Rusini 3 <0,01%
Slovaci 32 0,02%
Slovenci 34 0,02%
Ukrajinci 20 0,01%
Hrvati 256 0,13%
Crnogorci 414 0,21%
Ostali [a] 222 0,11%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.861 0,93%
Regionalno opredijeljeni [c] 64 0,03%
Nepoznato [d] 3.278 1,64%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 191.620 96,10%
Albanski 89 0,04%
Bosanski 18 0,01%
Bugarski 32 0,02%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 159 0,08%
Mađarski 96 0,05%
Makedonski 326 0,16%
Njemački 28 0,01%
Romski 2.248 1,13%
Rumunski 209 0,10%
Ruski 60 0,03%
Rusinski 3 <0,01%
Slovački 23 0,01%
Slovenski 26 0,01%
Hrvatski [f] 133 0,07%
Crnogorski 25 0,01%
Ostali[g] 288 0,14%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 659 0,33%
Nepoznato [i] 3.352 1,68%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 188.225 94,40%
Katolička 616 0,31%
Islamska 1862 0,93%
Judaizam 3 <0,01%
Protestanti 80 0,04%
Ostale kršćanske religije [j] 64 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 22 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 34 0,02%
Agnostici 26 0,01%
Ateisti 806 0,40%
Ne izjašnjavaju se [m] 2603 1,31%
Nepoznato [n] 3610 1,81%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Podunavskom okrugu bilo je 98.370 (49,33%) muškaraca i 101.025 (50,67%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 974:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 45,4 godina, muškaraca 44,6 godina, a žena 46,3 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 39,3% (78.433), kod muškaraca 40,2% (39.560), a kod žena 38,5% (38.873).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]