Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Novi Beograd)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Novi Beograd živjelo je ukupno 214506 stanovnika, što predstavlja 2,99% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 12,93% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 190.834 88,96%
Albanci 223 0,12%
Bošnjaci 343 0,16%
Bugari 111 0,05%
Bunjevci 48 0,02%
Vlasi 30 0,01%
Goranci 304 0,14%
Jugoslaveni 1.706 0,80%
Mađari 322 0,15%
Makedonci 1.221 0,57%
Muslimani 813 0,38%
Nijemci 60 0,03%
Romi 3.020 1,41%
Rumuni 90 0,04%
Rusi 263 0,12%
Rusini 66 0,03%
Slovaci 177 0,08%
Slovenci 394 0,18%
Ukrajinci 42 0,02%
Hrvati 1.812 0,84%
Crnogorci 2.115 0,99%
Ostali [a] 1.415 0,66%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 7.019 3,27%
Regionalno opredijeljeni [c] 231 0,11%
Nepoznato [d] 1.847 0,86%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 202.405 94,36%
Albanski 1.011 0,47%
Bosanski 103 0,05%
Bugarski 68 0,03%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 36 0,02%
Mađarski 251 0,12%
Makedonski 945 0,44%
Njemački 51 0,02%
Romski 2.067 0,96%
Rumunski 168 0,08%
Ruski 277 0,13%
Rusinski 36 0,02%
Slovački 132 0,06%
Slovenski 325 0,15%
Hrvatski [f] 740 0,35%
Crnogorski 169 0,08%
Ostali[g] 2.508 1,17%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.649 0,77%
Nepoznato [i] 1.564 0,73%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 181.673 84,69%
Katolička 2.620 1,22%
Islamska 4315 2,01%
Judaizam 59 0,03%
Protestanti 285 0,13%
Ostale kršćanske religije [j] 63 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 180 0,08%
Ostale vjeroispovijesti [l] 138 0,06%
Agnostici 575 0,27%
Ateisti 10706 4,99%
Ne izjašnjavaju se [m] 11053 5,15%
Nepoznato [n] 2044 0,95%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Novi Beograd bilo je 99.477 (46,37%) muškaraca i 115.029 (53,63%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 865:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,0 godina, muškaraca 41,3 godina, a žena 44,4 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 84,4% (181.039), kod muškaraca 82,7% (82.284), a kod žena 85,9% (98.755).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]