Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Veliko Gradište)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Veliko Gradište živjelo je ukupno 17610 stanovnika, što predstavlja 0,25% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 9,59% od od ukupnog broja stanovnika Braničevskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 16.291 92,51%
Bugari 2 0,01%
Vlasi 382 2,17%
Jugoslaveni 15 0,09%
Mađari 14 0,08%
Makedonci 20 0,11%
Muslimani 7 0,04%
Nijemci 1 0,01%
Romi 258 1,47%
Rumuni 65 0,37%
Rusi 3 0,02%
Rusini 1 0,01%
Slovaci 2 0,01%
Slovenci 5 0,03%
Ukrajinci 1 0,01%
Hrvati 14 0,08%
Crnogorci 18 0,10%
Ostali [a] 29 0,16%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 143 0,81%
Regionalno opredijeljeni [c] 7 0,04%
Nepoznato [d] 332 1,89%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 16.380 93,02%
Bosanski 3 0,02%
Bugarski 1 0,01%
Vlaški 659 3,74%
Mađarski 10 0,06%
Makedonski 18 0,10%
Romski 35 0,20%
Rumunski 63 0,36%
Ruski 5 0,03%
Rusinski 1 0,01%
Slovački 2 0,01%
Slovenski 4 0,02%
Hrvatski [f] 9 0,05%
Ostali[g] 30 0,17%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 55 0,31%
Nepoznato [i] 335 1,90%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 16.948 96,24%
Katolička 38 0,22%
Islamska 6 0,03%
Protestanti 16 0,09%
Ostale vjeroispovijesti [j] 2 0,01%
Agnostici 6 0,03%
Ateisti 43 0,24%
Ne izjašnjavaju se [k] 159 0,90%
Nepoznato [l] 350 1,99%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Veliko Gradište bilo je 8.538 (48,48%) muškaraca i 9.072 (51,52%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 941:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 44,8 godina, muškaraca 42,9 godina, a žena 46,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,4% (14.681), kod muškaraca 82,2% (7.022), a kod žena 84,4% (7.659).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  11. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  12. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]