Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Raški okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Raškom okrugu živjelo je ukupno 309.258 stanovnika, što predstavlja 4,30% od ukupnog broja Srbije, te 15,22% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Šumadije i zapadne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 188.208 60,86%
Albanci 267 0,14%
Bošnjaci 105.488 34,11%
Bugari 61 0,02%
Bunjevci 2 <0,01%
Vlasi 5 <0,01%
Goranci 334 0,11%
Jugoslaveni 214 0,07%
Mađari 60 0,02%
Makedonci 289 0,09%
Muslimani 5.255 1,70%
Nijemci 19 0,01%
Romi 2.435 0,79%
Rumuni 23 0,01%
Rusi 67 0,02%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 21 0,01%
Slovenci 43 0,01%
Ukrajinci 26 0,01%
Hrvati 215 0,07%
Crnogorci 740 0,24%
Ostali [a] 453 0,15%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.345 0,43%
Regionalno opredijeljeni [c] 115 0,04%
Nepoznato [d] 3.572 1,16%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 198.625 64,23%
Albanski 223 0,07%
Bosanski 102.496 33,14%
Bugarski 24 0,01%
Vlaški 4 <0,01%
Mađarski 40 0,01%
Makedonski 234 0,08%
Njemački 30 0,01%
Romski 1.963 0,63%
Rumunski 27 0,01%
Ruski 74 0,02%
Slovački 14 <0,01%
Slovenski 33 0,01%
Hrvatski [f] 126 0,04%
Crnogorski 62 0,02%
Ostali[g] 953 0,31%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 433 0,14%
Nepoznato [i] 3.897 1,26%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 188.112 60,83%
Katolička 436 0,14%
Islamska 112.520 36,38%
Protestanti 118 0,04%
Ostale kršćanske religije [j] 11 <0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 13 <0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 22 0,01%
Agnostici 28 0,01%
Ateisti 643 0,21%
Ne izjašnjavaju se [m] 1.782 0,58%
Nepoznato [n] 3.921 1,27%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Raškom okrugu bilo je 153.350 (49,59%) muškaraca i 155.908 (50,41%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 984:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 38,5 godina, muškaraca 37,6 godina, a žena 39,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 77,0% (238.175), kod muškaraca 76,0% (116.537), a kod žena 78,0% (121.638).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]