Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Savski Venac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Savski venac živjelo je ukupno 39.122 stanovnika, što predstavlja 0,54% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 2,36% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 34.742 88,80%
Albanci 23 0,07%
Bošnjaci 38 0,10%
Bugari 27 0,07%
Bunjevci 6 0,02%
Vlasi 5 0,01%
Goranci 128 0,33%
Jugoslaveni 394 1,01%
Mađari 49 0,13%
Makedonci 191 0,49%
Muslimani 68 0,17%
Nijemci 21 0,05%
Romi 237 0,61%
Rumuni 29 0,07%
Rusi 44 0,11%
Rusini 4 0,01%
Slovaci 33 0,08%
Slovenci 58 0,15%
Ukrajinci 7 0,02%
Hrvati 251 0,64%
Crnogorci 369 0,94%
Ostali [a] 310 0,79%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.419 3,63%
Regionalno opredijeljeni [c] 38 0,10%
Nepoznato [d] 631 1,61%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 36.733 93,89%
Albanski 41 0,10%
Bosanski 16 0,04%
Bugarski 22 0,06%
Vlaški 7 0,02%
Mađarski 34 0,09%
Makedonski 163 0,42%
Njemački 44 0,11%
Romski 107 0,27%
Rumunski 26 0,07%
Ruski 58 0,15%
Rusinski 2 0,01%
Slovački 19 0,05%
Slovenski 53 0,14%
Hrvatski [f] 103 0,26%
Crnogorski 46 0,12%
Ostali[g] 605 1,55%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 467 1,19%
Nepoznato [i] 576 1,47%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 32.705 83,60%
Katolička 423 1,08%
Islamska 433 1,11%
Judaizam 22 0,06%
Protestanti 71 0,18%
Ostale kršćanske religije [j] 3 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 11 0,03%
Ostale vjeroispovijesti [l] 35 0,09%
Agnostici 135 0,35%
Ateisti 2174 5,56%
Ne izjašnjavaju se [m] 2240 5,73%
Nepoznato [n] 674 1,72%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Savski venac bilo je 17.868 (45,67%) muškaraca i 21.254 (54,33%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 841:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 44,2 godina, muškaraca 42,2 godina, a žena 45,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 85,5% (33.430), kod muškaraca 83,8% (14.968), a kod žena 86,9% (18.462).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]