Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Prijepolje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Prijepolje živjelo je ukupno 37059 stanovnika, što predstavlja 0,52% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 12,93% od od ukupnog broja stanovnika Zlatiborskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 19.496 52,61%
Albanci 18 0,09%
Bošnjaci 12.792 34,52%
Bugari 4 0,01%
Goranci 12 0,03%
Jugoslaveni 47 0,13%
Mađari 1 <0,01%
Makedonci 3 0,01%
Muslimani 3.543 9,56%
Romi 244 0,66%
Rusi 7 0,02%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 4 0,01%
Ukrajinci 2 0,01%
Hrvati 12 0,03%
Crnogorci 89 0,24%
Ostali [a] 17 0,05%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 535 1,44%
Regionalno opredijeljeni [c] 14 0,04%
Nepoznato [d] 218 0,59%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 23.997 64,75%
Albanski 16 0,04%
Bosanski 11.960 32,27%
Bugarski 5 0,01%
Makedonski 3 0,01%
Njemački 1 <0,01%
Romski 242 0,65%
Ruski 10 0,03%
Rusinski 1 <0,01%
Hrvatski [f] 8 0,02%
Crnogorski 19 0,05%
Ostali[g] 125 0,34%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 331 0,89%
Nepoznato [i] 341 0,92%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 19.299 52,08%
Katolička 15 0,04%
Islamska 16562 44,69%
Ostale vjeroispovijesti [j] 3 0,01%
Agnostici 5 0,01%
Ateisti 45 0,12%
Ne izjašnjavaju se [k] 578 1,56%
Nepoznato [l] 322 0,87%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Prijepolje bilo je 18.551 (50,06%) muškaraca i 18.508 (49,94%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.002:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,1 godina, muškaraca 38,9 godina, a žena 41,3 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 79,5% (29.468), kod muškaraca 78,6% (14.586), a kod žena 80,4% (14.882).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  11. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  12. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]