Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Čukarica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Čukarica živjelo je ukupno 181231 stanovnika, što predstavlja 2,52% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 10,92% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 166.258 91,74%
Albanci 108 0,07%
Bošnjaci 137 0,08%
Bugari 155 0,09%
Bunjevci 18 0,01%
Vlasi 19 0,01%
Goranci 352 0,19%
Jugoslaveni 648 0,36%
Mađari 164 0,09%
Makedonci 794 0,44%
Muslimani 242 0,13%
Nijemci 50 0,03%
Romi 3.163 1,75%
Rumuni 56 0,03%
Rusi 120 0,07%
Rusini 30 0,02%
Slovaci 75 0,04%
Slovenci 156 0,09%
Ukrajinci 32 0,02%
Hrvati 713 0,39%
Crnogorci 1.137 0,63%
Ostali [a] 532 0,29%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 3.809 2,10%
Regionalno opredijeljeni [c] 93 0,05%
Nepoznato [d] 2.370 1,31%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 172.779 95,34%
Albanski 197 0,11%
Bosanski 57 0,03%
Bugarski 71 0,04%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 16 0,01%
Mađarski 128 0,07%
Makedonski 523 0,29%
Njemački 45 0,02%
Romski 2.541 1,40%
Rumunski 47 0,03%
Ruski 130 0,07%
Rusinski 17 0,01%
Slovački 61 0,03%
Slovenski 115 0,06%
Hrvatski [f] 293 0,16%
Crnogorski 76 0,04%
Ostali[g] 1.043 0,58%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 996 0,55%
Nepoznato [i] 2.095 1,16%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 163.778 90,37%
Katolička 1.284 0,71%
Islamska 3219 1,78%
Judaizam 14 0,01%
Protestanti 145 0,08%
Ostale kršćanske religije [j] 79 0,04%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 41 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 62 0,03%
Agnostici 183 0,10%
Ateisti 3465 1,91%
Ne izjašnjavaju se [m] 5238 2,89%
Nepoznato [n] 2900 1,60%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Čukarica bilo je 85.903 (47,40%) muškaraca i 95.328 (52,60%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 901:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,1 godina, muškaraca 39,8 godina, a žena 42,3 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,4% (149.264), kod muškaraca 80,9% (69.480), a kod žena 83,7% (79.784).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]