Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Obrenovac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Obrenovac živjelo je ukupno 72524 stanovnika, što predstavlja 1,01% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 4,37% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 67.185 92,64%
Albanci 17 0,02%
Bošnjaci 14 0,02%
Bugari 26 0,04%
Bunjevci 7 0,01%
Vlasi 1 <0,01%
Goranci 5 0,01%
Jugoslaveni 99 0,14%
Mađari 37 0,05%
Makedonci 138 0,19%
Muslimani 73 0,10%
Nijemci 11 0,02%
Romi 1.574 2,17%
Rumuni 43 0,06%
Rusi 31 0,04%
Rusini 2 <0,01%
Slovaci 18 0,02%
Slovenci 14 0,02%
Ukrajinci 8 0,01%
Hrvati 106 0,15%
Crnogorci 200 0,28%
Ostali [a] 131 0,18%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.021 1,41%
Regionalno opredijeljeni [c] 6 0,01%
Nepoznato [d] 1.757 2,42%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 69.268 95,51%
Albanski 46 0,06%
Bosanski 10 0,01%
Bugarski 7 0,01%
Vlaški 2 0,00%
Mađarski 26 0,04%
Makedonski 82 0,11%
Njemački 9 0,01%
Romski 764 1,05%
Rumunski 23 0,03%
Ruski 38 0,05%
Rusinski 2 <0,01%
Slovački 16 0,02%
Slovenski 9 0,01%
Hrvatski [f] 47 0,06%
Crnogorski 16 0,02%
Ostali[g] 149 0,21%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 193 0,27%
Nepoznato [i] 1.817 2,51%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 67.999 93,76%
Katolička 229 0,32%
Islamska 190 0,26%
Judaizam 1 <0,01%
Protestanti 30 0,04%
Ostale kršćanske religije [j] 34 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 10 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 19 0,03%
Agnostici 15 0,02%
Ateisti 441 0,61%
Ne izjašnjavaju se [m] 1248 1,72%
Nepoznato [n] 1856 2,56%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Obrenovac bilo je 35.801 (49,36%) muškaraca i 36.723 (50,64%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 975:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,4 godina, muškaraca 40,3 godina, a žena 42,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,7% (59.225), kod muškaraca 81,0% (28.983), a kod žena 82,4% (30.242).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]