Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Rasinski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Rasinskom okrugu živjelo je ukupno 241.999 stanovnika, što predstavlja 3,37% od ukupnog broja Srbije, te 11,91% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Šumadije i zapadne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 232.552 96,10%
Albanci 52 0,02%
Bošnjaci 4 <0,01%
Bugari 76 0,03%
Bunjevci 1 <0,01%
Vlasi 122 0,05%
Goranci 52 0,02%
Jugoslaveni 128 0,05%
Mađari 33 0,01%
Makedonci 301 0,12%
Muslimani 50 0,02%
Nijemci 14 0,01%
Romi 3.265 1,35%
Rumuni 60 0,02%
Rusi 51 0,02%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 11 <0,01%
Slovenci 25 0,01%
Ukrajinci 7 <0,01%
Hrvati 175 0,07%
Crnogorci 444 0,18%
Ostali [a] 153 0,06%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.398 0,58%
Regionalno opredijeljeni [c] 18 0,01%
Nepoznato [d] 3.006 1,24%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 235.490 97,31%
Albanski 56 0,02%
Bosanski 10 <0,01%
Bugarski 54 0,02%
Vlaški 124 0,05%
Mađarski 23 0,01%
Makedonski 228 0,09%
Njemački 16 0,01%
Romski 2.069 0,86%
Rumunski 172 0,07%
Ruski 60 0,02%
Slovački 12 <0,01%
Slovenski 30 0,01%
Hrvatski [f] 94 0,04%
Crnogorski 26 0,01%
Ostali[g] 242 0,10%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 418 0,17%
Nepoznato [i] 2.875 1,19%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 232.299 95,99%
Katolička 313 0,13%
Islamska 348 0,14%
Protestanti 105 0,04%
Ostale kršćanske religije [j] 26 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 17 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 27 0,01%
Agnostici 26 0,01%
Ateisti 568 0,23%
Ne izjašnjavaju se [m] 1911 0,79%
Nepoznato [n] 3436 1,42%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Rasinskom okrugu bilo je 118.969 (49,16%) muškaraca i 123.030 (50,84%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 967:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,7 godina, muškaraca 42,4 godina, a žena 44,9 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,1% (201.209), kod muškaraca 82,4% (98.046), a kod žena 83,9% (103.163).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]