Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Srednjobanatski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Srednjobanatskom okrugu živjelo je ukupno 187.667 stanovnika, što predstavlja 2,61% od ukupnog broja Srbije, te 9,71% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Vojvodine.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 134.264 71,54%
Albanci 194 0,11%
Bošnjaci 35 0,02%
Bugari 298 0,16%
Bunjevci 33 0,02%
Vlasi 7 <0,01%
Goranci 43 0,02%
Jugoslaveni 769 0,41%
Mađari 23.550 12,55%
Makedonci 521 0,28%
Muslimani 116 0,06%
Nijemci 219 0,12%
Romi 7.267 3,87%
Rumuni 4.214 2,25%
Rusi 108 0,06%
Rusini 32 0,02%
Slovaci 2.135 1,14%
Slovenci 113 0,06%
Ukrajinci 33 0,02%
Hrvati 796 0,42%
Crnogorci 378 0,20%
Ostali [a] 301 0,16%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 6.593 3,51%
Regionalno opredijeljeni [c] 4.006 2,14%
Nepoznato [d] 1.642 0,88%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 146.870 78,26%
Albanski 231 0,12%
Bosanski 27 0,01%
Bugarski 152 0,08%
Bunjevački 2 <0,01%
Vlaški 4 <0,01%
Mađarski 22.561 12,02%
Makedonski 301 0,16%
Njemački 138 0,07%
Romski 6.357 3,39%
Rumunski 3.920 2,09%
Ruski 56 0,03%
Rusinski 25 0,01%
Slovački 2.087 1,11%
Slovenski 63 0,03%
Hrvatski [f] 277 0,15%
Crnogorski 28 0,01%
Ostali[g] 528 0,28%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 2.296 1,22%
Nepoznato [i] 1.744 0,93%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 142.978 76,19%
Katolička 25.118 13,38%
Islamska 1537 0,82%
Judaizam 15 0,01%
Protestanti 3.432 1,83%
Ostale kršćanske religije [j] 79 0,04%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 36 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 42 0,02%
Agnostici 92 0,05%
Ateisti 2.268 1,21%
Ne izjašnjavaju se [m] 9.525 5,08%
Nepoznato [n] 2100 1,12%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Srednjobanatskom okrugu bilo je 91.656 (48,84%) muškaraca i 96.011 (51,16%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 955:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,4 godina, muškaraca 40,5 godina, a žena 44,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,5% (154.814), kod muškaraca 81,5% (74.691), a kod žena 83,5% (80.123).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]