Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Sremska Mitrovica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Sremska Mitrovica živjelo je ukupno 79940 stanovnika, što predstavlja 1,11% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 25,60% od od ukupnog broja stanovnika Srijemskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 69.849 87,38%
Albanci 69 0,09%
Bošnjaci 28 0,04%
Bugari 22 0,03%
Bunjevci 2 <0,01%
Vlasi 1 <0,01%
Goranci 6 0,01%
Jugoslaveni 290 0,36%
Mađari 696 0,87%
Makedonci 126 0,16%
Muslimani 50 0,06%
Nijemci 103 0,13%
Romi 1.194 1,49%
Rumuni 48 0,06%
Rusi 50 0,06%
Rusini 620 0,78%
Slovaci 281 0,35%
Slovenci 60 0,08%
Ukrajinci 534 0,67%
Hrvati 2.112 2,64%
Crnogorci 131 0,16%
Ostali [a] 153 0,19%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 2.375 2,97%
Regionalno opredijeljeni [c] 645 0,81%
Nepoznato [d] 495 0,62%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 76.687 95,93%
Albanski 60 0,08%
Bosanski 22 0,03%
Bugarski 7 0,01%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 1 <0,01%
Mađarski 81 0,10%
Makedonski 52 0,07%
Njemački 22 0,03%
Romski 569 0,71%
Rumunski 50 0,06%
Ruski 35 0,04%
Rusinski 28 0,04%
Slovački 110 0,14%
Slovenski 12 0,02%
Hrvatski [f] 313 0,39%
Crnogorski 20 0,03%
Ostali[g] 596 0,75%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 705 0,88%
Nepoznato [i] 569 0,71%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 71.385 89,30%
Katolička 3.579 4,48%
Islamska 240 0,30%
Protestanti 309 0,39%
Ostale kršćanske religije [j] 23 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 3 0,00%
Ostale vjeroispovijesti [l] 19 0,02%
Agnostici 24 0,03%
Ateisti 731 0,91%
Ne izjašnjavaju se [m] 2940 3,68%
Nepoznato [n] 573 0,72%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Sremska Mitrovica bilo je 39.042 (48,84%) muškaraca i 40.898 (51,16%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 955:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,2 godina, muškaraca 40,7 godina, a žena 43,7 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,5% (65.930), kod muškaraca 81,6% (31.875), a kod žena 83,3% (34.055).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]