Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Brus)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Brus živjelo je ukupno 16317 stanovnika, što predstavlja 0,23% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 6,74% od od ukupnog broja stanovnika Rasinskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 15.932 97,64%
Albanci 7 0,04%
Bugari 4 0,02%
Goranci 4 0,02%
Jugoslaveni 5 0,03%
Mađari 3 0,02%
Makedonci 2 0,01%
Muslimani 11 0,07%
Romi 91 0,56%
Rusi 1 0,01%
Slovaci 1 0,01%
Slovenci 1 0,01%
Ukrajinci 1 0,01%
Hrvati 7 0,04%
Crnogorci 13 0,08%
Ostali [a] 9 0,06%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 61 0,37%
Nepoznato [c] 164 1,01%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [d] 16.095 98,64%
Albanski 10 0,06%
Bugarski 3 0,02%
Mađarski 3 0,02%
Makedonski 3 0,02%
Romski 17 0,10%
Ruski 5 0,03%
Slovački 1 0,01%
Slovenski 1 0,01%
Hrvatski [e] 5 0,03%
Ostali[f] 7 0,04%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[g] 7 0,04%
Nepoznato [h] 160 0,98%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 15.955 97,78%
Katolička 26 0,16%
Islamska 16 0,10%
Ostale kršćanske religije [i] 2 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [j] 1 0,01%
Agnostici 1 0,01%
Ateisti 12 0,07%
Ne izjašnjavaju se [k] 74 0,45%
Nepoznato [l] 185 1,13%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Brus bilo je 8.375 (51,33%) muškaraca i 7.942 (48,67%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.055:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 44,8 godina, muškaraca 43,8 godina, a žena 45,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 84,1% (13.717), kod muškaraca 83,8% (7.017), a kod žena 84,4% (6.700).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  4. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  5. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  7. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  8. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  9. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  10. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  11. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  12. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]