Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Čoka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Čoka živjelo je ukupno 11398 stanovnika, što predstavlja 0,16% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 7,71% od od ukupnog broja stanovnika Sjevernobanatskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 4.437 38,93%
Albanci 10 0,09%
Bunjevci 5 0,04%
Goranci 5 0,04%
Jugoslaveni 55 0,48%
Mađari 5.661 49,67%
Makedonci 20 0,18%
Muslimani 20 0,18%
Nijemci 7 0,06%
Romi 351 3,08%
Rumuni 42 0,37%
Rusi 2 0,02%
Rusini 3 0,03%
Slovaci 96 0,84%
Slovenci 14 0,12%
Ukrajinci 2 0,02%
Hrvati 61 0,54%
Crnogorci 19 0,17%
Ostali [a] 107 0,94%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 408 3,58%
Regionalno opredijeljeni [c] 52 0,46%
Nepoznato [d] 21 0,18%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 4.903 43,02%
Albanski 11 0,10%
Bunjevački 2 0,02%
Mađarski 5.784 50,75%
Makedonski 18 0,16%
Njemački 5 0,04%
Romski 287 2,52%
Rumunski 36 0,32%
Ruski 4 0,04%
Rusinski 2 0,02%
Slovački 81 0,71%
Slovenski 6 0,05%
Hrvatski [f] 31 0,27%
Ostali[g] 117 1,03%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 58 0,51%
Nepoznato [i] 53 0,47%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 4.706 41,29%
Katolička 5.718 50,17%
Islamska 31 0,27%
Protestanti 291 2,55%
Ostale kršćanske religije [j] 28 0,25%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 4 0,04%
Ateisti 33 0,29%
Ne izjašnjavaju se [l] 541 4,75%
Nepoznato [m] 31 0,27%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Čoka bilo je 5.680 (49,83%) muškaraca i 5.718 (50,17%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 993:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,5 godina, muškaraca 41,4 godina, a žena 45,7 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,3% (9.489), kod muškaraca 82,2% (4.669), a kod žena 84,3% (4.820).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  13. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]