Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Kikinda)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Kikinda živjelo je ukupno 59453 stanovnika, što predstavlja 0,83% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 40,23% od od ukupnog broja stanovnika Sjevernobanatskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 44.846 75,43%
Albanci 75 0,14%
Bošnjaci 14 0,02%
Bugari 18 0,03%
Bunjevci 6 0,01%
Vlasi 1 <0,01%
Goranci 5 0,01%
Jugoslaveni 331 0,56%
Mađari 7.270 12,23%
Makedonci 126 0,21%
Muslimani 74 0,12%
Nijemci 87 0,15%
Romi 1.981 3,33%
Rumuni 95 0,16%
Rusi 13 0,02%
Rusini 12 0,02%
Slovaci 45 0,08%
Slovenci 39 0,07%
Ukrajinci 23 0,04%
Hrvati 204 0,34%
Crnogorci 99 0,17%
Ostali [a] 56 0,09%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 2.310 3,89%
Regionalno opredijeljeni [c] 1.190 2,00%
Nepoznato [d] 533 0,90%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 49.015 82,44%
Albanski 67 0,11%
Bosanski 4 0,01%
Bugarski 6 0,01%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 1 <0,01%
Mađarski 6.912 11,63%
Makedonski 76 0,13%
Njemački 36 0,06%
Romski 1.682 2,83%
Rumunski 91 0,15%
Ruski 12 0,02%
Rusinski 13 0,02%
Slovački 36 0,06%
Slovenski 21 0,04%
Hrvatski [f] 88 0,15%
Crnogorski 11 0,02%
Ostali[g] 143 0,24%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 669 1,13%
Nepoznato [i] 569 0,96%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 45.763 76,97%
Katolička 8.026 13,50%
Islamska 109 0,18%
Judaizam 8 0,01%
Protestanti 256 0,43%
Ostale kršćanske religije [j] 17 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 6 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 9 0,02%
Agnostici 15 0,03%
Ateisti 731 1,23%
Ne izjašnjavaju se [m] 3648 6,14%
Nepoznato [n] 668 1,12%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Kikinda bilo je 29.102 (48,95%) muškaraca i 30.351 (51,05%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 959:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,4 godina, muškaraca 40,8 godina, a žena 43,9 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,8% (49.221), kod muškaraca 81,9% (23.842), a kod žena 83,6% (25.379).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]