Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Kragujevac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Kragujevac živjelo je ukupno 179417 stanovnika, što predstavlja 2,50% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 61,17% od od ukupnog broja stanovnika Šumadijskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 172.052 95,90%
Albanci 27 0,02%
Bošnjaci 37 0,02%
Bugari 41 0,02%
Bunjevci 4 <0,01%
Vlasi 7 <0,01%
Goranci 101 0,06%
Jugoslaveni 175 0,10%
Mađari 37 0,02%
Makedonci 297 0,17%
Muslimani 97 0,05%
Nijemci 4 <0,01%
Romi 1.482 0,83%
Rumuni 17 0,01%
Rusi 40 0,02%
Rusini 6 <0,01%
Slovaci 16 0,01%
Slovenci 34 0,02%
Ukrajinci 18 0,01%
Hrvati 192 0,11%
Crnogorci 645 0,36%
Ostali [a] 231 0,13%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 2.033 1,13%
Regionalno opredijeljeni [c] 211 0,12%
Nepoznato [d] 1.613 0,90%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 175.523 97,83%
Albanski 30 0,02%
Bosanski 20 0,01%
Bugarski 26 0,01%
Vlaški 6 <0,01%
Mađarski 26 0,01%
Makedonski 232 0,13%
Njemački 16 0,01%
Romski 883 0,49%
Rumunski 43 0,02%
Ruski 51 0,03%
Rusinski 2 <0,01%
Slovački 15 0,01%
Slovenski 30 0,02%
Hrvatski [f] 95 0,05%
Crnogorski 29 0,02%
Ostali[g] 342 0,19%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 482 0,27%
Nepoznato [i] 1.566 0,87%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 171.353 95,51%
Katolička 336 0,19%
Islamska 665 0,37%
Judaizam 4 <0,01%
Protestanti 55 0,03%
Ostale kršćanske religije [j] 32 0,02%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 12 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 23 0,01%
Agnostici 53 0,03%
Ateisti 918 0,51%
Ne izjašnjavaju se [m] 2665 1,49%
Nepoznato [n] 1991 1,11%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Kragujevac bilo je 87.334 (48,68%) muškaraca i 92.083 (51,32%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 948:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,8 godina, muškaraca 40,7 godina, a žena 42,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,9% (148.733), kod muškaraca 82,0% (71.642), a kod žena 83,7% (77.091).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]