Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Čačak)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Čačku živjelo je ukupno 115337 stanovnika, što predstavlja 1,61% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 54,25% od od ukupnog broja stanovnika Moravičkog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 110.886 96,14%
Albanci 10 0,01%
Bošnjaci 15 0,01%
Bugari 18 0,02%
Bunjevci 2 <0,01%
Vlasi 2 <0,01%
Goranci 17 0,01%
Jugoslaveni 117 0,10%
Mađari 23 0,02%
Makedonci 112 0,10%
Muslimani 26 0,02%
Nijemci 10 0,01%
Romi 530 0,46%
Rumuni 9 0,01%
Rusi 34 0,03%
Rusini 2 <0,01%
Slovaci 2 <0,01%
Slovenci 18 0,02%
Ukrajinci 9 0,01%
Hrvati 105 0,09%
Crnogorci 328 0,28%
Ostali [a] 56 0,05%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.125 0,98%
Regionalno opredijeljeni [c] 24 0,02%
Nepoznato [d] 1.857 1,61%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 112.505 97,54%
Albanski 10 0,01%
Bosanski 8 0,01%
Bugarski 13 0,01%
Mađarski 19 0,02%
Makedonski 84 0,07%
Njemački 10 0,01%
Romski 149 0,13%
Rumunski 9 0,01%
Ruski 38 0,03%
Rusinski 1 <0,01%
Slovački 5 0,00%
Slovenski 17 0,01%
Hrvatski [f] 52 0,05%
Crnogorski 24 0,02%
Ostali[g] 133 0,12%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 292 0,25%
Nepoznato [i] 1.968 1,71%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 110.281 95,62%
Katolička 168 0,15%
Islamska 73 0,06%
Protestanti 21 0,02%
Ostale kršćanske religije [j] 11 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 5 0,00%
Ostale vjeroispovijesti [l] 11 0,01%
Agnostici 29 0,03%
Ateisti 577 0,50%
Ne izjašnjavaju se [m] 1387 1,20%
Nepoznato [n] 2068 1,79%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Čačku bilo je 55.995 (48,55%) muškaraca i 59.342 (51,45%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 944:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,7 godina, muškaraca 41,4 godina, a žena 41,4 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,7% (95.377), kod muškaraca 81,5% (45.656), a kod žena 76,9% (45.656).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]