Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Lazarevac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Lazarevac živjelo je ukupno 58622 stanovnika, što predstavlja 0,82% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 3,53% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 55.987 95,51%
Albanci 12 0,02%
Bošnjaci 2 0,00%
Bugari 9 0,02%
Bunjevci 3 0,01%
Vlasi 3 0,01%
Goranci 9 0,02%
Jugoslaveni 45 0,08%
Mađari 21 0,04%
Makedonci 66 0,11%
Muslimani 45 0,08%
Nijemci 5 0,01%
Romi 650 1,11%
Rumuni 29 0,05%
Rusi 20 0,03%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 7 0,01%
Slovenci 16 0,03%
Ukrajinci 9 0,02%
Hrvati 47 0,08%
Crnogorci 166 0,28%
Ostali [a] 35 0,06%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 426 0,73%
Regionalno opredijeljeni [c] 3 0,01%
Nepoznato [d] 1.006 1,72%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 57.130 97,45%
Albanski 19 0,03%
Bosanski 1 <0,01%
Bugarski 7 0,01%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 1 <0,01%
Mađarski 10 0,02%
Makedonski 49 0,08%
Njemački 5 0,01%
Romski 250 0,43%
Rumunski 43 0,07%
Ruski 23 0,04%
Rusinski 1 <0,01%
Slovački 4 0,01%
Slovenski 4 0,01%
Hrvatski [f] 18 0,03%
Crnogorski 5 0,01%
Ostali[g] 73 0,12%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 93 0,16%
Nepoznato [i] 885 1,51%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 56.001 95,53%
Katolička 105 0,18%
Islamska 148 0,25%
Judaizam 1 <0,01%
Protestanti 9 0,02%
Ostale kršćanske religije [j] 9 0,02%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 9 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 6 0,01%
Agnostici 14 0,02%
Ateisti 169 0,29%
Ne izjašnjavaju se [m] 496 0,85%
Nepoznato [n] 1175 2,00%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Lazarevac bilo je 28.742 (49,03%) muškaraca i 29.880 (50,97%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 962:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,7 godina, muškaraca 39,6 godina, a žena 41,7 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,4% (47.698), kod muškaraca 80,4% (23.113), a kod žena 82,3% (24.585).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]