Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Mačvanski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Mačvanskom okrugu živjelo je ukupno 298.931 stanovnika, što predstavlja 4,16% od ukupnog broja Srbije, te 14,71% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Šumadije i zapadne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 284.165 95,06%
Albanci 19 0,01%
Bošnjaci 271 0,09%
Bugari 24 0,01%
Bunjevci 15 0,01%
Vlasi 23 0,01%
Goranci 54 0,02%
Jugoslaveni 261 0,09%
Mađari 108 0,04%
Makedonci 150 0,05%
Muslimani 1.501 0,50%
Nijemci 25 0,01%
Romi 4.537 1,52%
Rumuni 85 0,03%
Rusi 92 0,03%
Rusini 11 <0,01%
Slovaci 44 0,01%
Slovenci 35 0,01%
Ukrajinci 50 0,02%
Hrvati 327 0,11%
Crnogorci 185 0,06%
Ostali [a] 303 0,10%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 2.769 0,93%
Regionalno opredijeljeni [c] 52 0,02%
Nepoznato [d] 3.825 1,28%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 290.813 97,28%
Albanski 6 <0,01%
Bosanski 100 0,03%
Bugarski 16 0,01%
Vlaški 15 0,01%
Mađarski 55 0,02%
Makedonski 115 0,04%
Njemački 28 0,01%
Romski 2.100 0,70%
Rumunski 287 0,10%
Ruski 127 0,04%
Rusinski 7 <0,01%
Slovački 23 0,01%
Slovenski 31 0,01%
Hrvatski [f] 164 0,05%
Crnogorski 21 0,01%
Ostali[g] 407 0,14%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 636 0,21%
Nepoznato [i] 3.980 1,33%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 286.186 95,74%
Katolička 548 0,18%
Islamska 2225 0,74%
Judaizam 4 <0,01%
Protestanti 134 0,04%
Ostale kršćanske religije [j] 83 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 25 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 28 0,01%
Agnostici 32 0,01%
Ateisti 810 0,27%
Ne izjašnjavaju se [m] 3218 1,08%
Nepoznato [n] 4299 1,44%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Mačvanskom okrugu bilo je 148.184 (49,57%) muškaraca i 150.747 (50,43%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 983:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,1 godina, muškaraca 40,9 godina, a žena 43,3 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,1% (245.479), kod muškaraca 81,3% (120.526), a kod žena 82,9% (124.953).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]