Statistički regioni Srbije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Statistički regioni Srbije na nivou NUTS-1
  — Srbija - Sjever
  — Srbija - Jug
Statistički regioni Srbije na nivou NUTS-2
  —Vojvodina
  —Beograd
  —Kosovo

Republika Srbija je regionalno po normama NUTS-a podjeljena na pet statističkih regiona: Vojvodinu, Beograd, Šumadiju i zapadnu Srbiju, Južnu i istočnu Srbiju i Kosovo. Ovi regioni su na NUTS-2 razini po Nomenklaturi statističkih teritorijalnih jedinica - NUTS Evropske unije i grupirani su u dvije više NUTS-1 jedinice.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

U maju 2009. godine, Skupština Srbije usvojila je zakon kojim je Srbija podijeljena na sedam statističkih regiona.[2] Prema ovoj podjeli, statističke regije Srbije činili su : Vojvodina, Beograd, Zapadni region, Istočni region, Središnji region, Južni region i Kosovo i Metohija.

Granice ovih regija nisu bile točno utvrđene (u javnim glasilima je objavljeno nekoliko različitih karata sa granicama regije), au nekim dijelovima zemlje (Raškom okrugu, Pomoravskom okrugu, itd.) javilo se nezadovoljstvo zbog ovakvih prijedloga podjele .

Početkom 2010. godine prevladala je ideja o smanjenju broja statističkih regiona. Razlog za to je neravnomjernost u broju stanovnika po prvom prijedlogu na temelju koga bi npr. Vojvodina imala oko dva milijuna, a Zapadni region oko osam stotina hiljada ljudi. Zbog toga je usvojen novi prijedlog po kome Srbija ima pet statističkih regiona.[3] Ujednačavanje regiona postiglo se spajanjem Zapadnog i Središnjeg regiona i Istočnog i Južnog regiona, tako da, prema novoj podjeli, statističke regione Srbije čine :

Nadležnosti regiona[uredi | uredi izvor]

Podjela na statističke regije urađena je u cilju usaglašavanja sa zemljama Evropske unije i skoro svim drugim evropskim državama, koje koriste NUTS standarde. Ovim se razina države određuje kao prvi statistički nivo. Za podjelu NUTS-1 Srbija je podijeljena na dvije jedinice: Srbija - Sjever i Srbija - Jug. Podjela Srbije na pet statističkih regiona je podjela na nivou NUTS-2. NUTS-3 su danas postojeći upravni okruzi (iako ovaj nivo jedinice zahtjeva broj stanovnika od minimum 150.000, pa neki okruzi ne ispunjavaju ovaj uvjet). Niži nivo LAU čine područja gradova i općina .

Ovu organizaciju prostora prati i odgovarajuća kodifikacija teritorijalnih jedinica . Kod za Srbiju je RS. Kodovi za niže NUTS razine su:

NUTS-1

NUTS-2

Srbija - Sjever (RS1)
Srbija - Jug (RS2 )

NUTS-3

  • Kodovi se kreću od RS111 do RS235.

Obrazovanje ovih regiona praktično znači da nekadašnja Centralna Srbija (koja je i sama predstavljala neki oblik statističkog regiona) više ne postoji kao statistička cjelina, jer je na njenom prostoru sada obrazovana tri nova statističkih regiona. Pojam Centralna Srbija će, međutim, i dalje ostati u izvjesnoj uporabi kada se govori o upravnoj podjeli Srbije, sve do moguće upravno-administrativne regionalizacije tog prostora. Čak i prije obrazovanja statističkih regiona shvaćanje datog pojma je doživjelo izvjesnu evoluciju, tako da su se u nekim glasilima i izdanjima statistički podaci vezani za Beograd davali odvojeno od podataka vezanih za ostatak Centralne Srbije.

Politička gledišta[uredi | uredi izvor]

Ove statističke regije mnogi u Srbiji vide kao začetak buduće političke regionalne podjele Srbije. Zahtjevi za političkom (upravnom) regionalizacijom Srbije naročito su izraženi u Šumadiji, Raškoj i Nišu, dok neki stanovnici Užica i zapadne Srbije nisu zadovoljni činjenicom da nemaju vlastiti statistički region i da je područje zapadne Srbije spojeno sa Šumadijom.[nedostaje referenca]

Takoder pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]


Greška kod citiranja: <ref> oznake postoje za grupu pod imenom "lower-alpha", ali nije pronađena pripadajuća <references group="lower-alpha"/> oznaka, ili zatvarajući </ref> nedostaje