Revolver

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Colt - mornarički model 1851
Smith i Vesson - ruski model no. 3 M1874. Jedan od korisnika S&W No. 3 M1874 bilo je Osmanlijsko Carstvo.
Nagant M1894. Nagant model M1891 bio je službeni revolver u Kraljevini Srbiji krajem 19. i početkom 20. vijeka.[1] U isto vrijeme, u Austro-Ugarskoj službeni revolver je bio Rast-Gasser M1898. Krajem 19. vijeka Srbija, Austro-Ugarska i Rusija su se prenaoružale modernijim revolverima manjeg kalibra.

Revolver je naziv za vrstu brzometnog pištolja koje sadrži doboš s mecima koji se okreće zapinjanjem kokota ili povlačenjem okidača.

Prvi domaći revolver Zastava M83 u kalibru .357 magnum, odnosno .38 special.

U pravilu je pouzdaniji za upotrebu i većeg dometa od standardnog poluatomatskog pištolja (iznimku čine compact verzije sa skraćenom cijevi za skriveno nošenje). Međutim, doboš ograničava broj metaka na 5-8, a i teže ga je puniti. Zbog vrlo velike pouzdanosti naspram pištolja, danas se u velikim kalibrima koristi za civilnu samoodbranu dok je prije Prvog svjetskog rata bio rasprostranjen u vojskama i policijskim jedinicama širom svijeta. Dolaskom pouzdanih i sigurnih pištolja, kao što su Colt 1911 ili danas Sig Sauer 236 i Glock 17, revolveri sve više gube na značaju, tako da su se skoro izgubili iz službene upotrebe.

Prvi moderni revolver je proizveo Samuel Colt 1835. godine, koji su kasnije usavršeni te stekli veliku popularnost u ratovima 19. vijeka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]