Revolver

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Različiti revolveri

Revolver je naziv za vrstu brzometnog pištolja koje sadrži doboš s mecima koji se okreće zapinjanjem kokota ili povlačenjem okidača.

U pravilu je pouzdaniji za upotrebu i većeg dometa od standardnog poluatomatskog pištolja (iznimku čine compact verzije sa skraćenom cijevi za skriveno nošenje). Međutim, doboš ograničava broj metaka na 5-8, a i teže ga je puniti. Zbog vrlo velike pouzdanosti naspram pištolja, danas se u velikim kalibrima koristi za civilnu samoodbranu dok je prije Prvog svjetskog rata bio rasprostranjen u vojskama i policijskim jedinicama širom svijeta. Dolaskom pouzdanih i sigurnih pištolja, kao što su Colt 1911 ili danas Sig Sauer 236 i Glock 17, revolveri sve više gube na značaju, tako da su se skoro izgubili iz službene upotrebe.

Prvi moderni revolver je proizveo Samuel Colt 1835. godine, koji su kasnije usavršeni te stekli veliku popularnost u ratovima 19. vijeka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]