Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 68/262

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Generalna skupština Ujedinjenih nacija
Rezolucija broj 68/262
Datum27. mart 2014.
Sjednica80
OznakaA/RES/68/262 (Dokument)
Glasanje
Za: 100Suzd.: 58Protiv: 11
TemaPolitički status Krima
RezultatRezolucija usvojena

Spisak rezolucija iz 2014. godine
Rezultati glasanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u vezi teritorijalnog jedinstva Ukrajine.
  Za rezoluciju
  Protiv
  Uzdržani
  Odsutni
  Države koje nisu članice UN-a

Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 68/262 bila je usvojena 27. marta 2014. godine na šezdeset osmoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao odgovor na pripajanje poluostrva Krim od strane Ruske Federacije. Usvojena je kao neobavezujuća rezolucija pod nazivom "Teritorijalni integritet Ukrajine", a podržana je od strane 100 država članica Ujedinjenih nacija. Ovom rezolucijom je potvrđena posvećenost Generalne skupštine teritorijalnom jedinstvu Ukrajine u međunarodno priznatim granicama i naglašena je ništavnost Krimskog referenduma iz 2014. godine. Predstavnici jedanaest (11) naroda su glasali protiv rezolucije, dok ih je 58 bilo uzdržano, a predstavnici još 24 države su bili odsutni tokom glasanja.

Rezoluciju su predložile Kanada, Kostarika, Njemačka, Litva, Poljska i Ukrajina.[1] Usvajanju rezolucije prethodili su neuspješni pokušaji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je u 7 navrata sazivalo sjednicu u cilju rješavanja krize na Krimu. Rezultat svih ovih napora u cilju sprovođenja ove rezolucije je bio ruski veto.[2]

Stavovi tokom glasanja[uredi | uredi izvor]

Nicos Emiliou, stalni predstavnik Kipra pri Ujedinjenim narodima, koji je zagovarao rezoluciju izjavio je da:

"Kipar naglašava važnost poštivanja temeljnih načela suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nezavisnosti svih država, uključujući i Ukrajinu".

Emiliou je pozvao da se sprovede istraga o svim djelima nasilja i ohrabri Rusija da se uključi u diplomatsko rješenje ovog problema.[3] Stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Liu Jieyi, čija je zemlja bila uzdržana od glasanja, izjavio je da:

u okviru tekućih napora diplomatskog posredovanja između zainteresovanih stranaka, pokušaj da se nastavi sa glasanjem Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o nacrtu rezolucije o pitanju Ukrajine će samo dodatno zakomplicirati situaciju.

[1]

Reakcija Rusije[uredi | uredi izvor]

28. marta 2014. godine, samo dan nakon glasanja za ovu rezoluciju, Rusija je navela da je rezolucija bila kontraproduktivna i optužila zapadne države da koriste ucjene i prijetnje kako bi se pridobili glasovi za usvajanje rezolucije.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "UN General Assembly adopts resolution affirming Ukraine's territorial integrity". xinhuanet.com. Pristupljeno 3. 1. 2017.
  2. ^ "Backing Ukraine's territorial integrity, UN Assembly declares Crimea referendum invalid". un.org. Pristupljeno 3. 1. 2017.
  3. ^ "Cyprus votes in favor of UN resolution on Crimea". cyprus-mail.com. Pristupljeno 4. 1. 2017.
  4. ^ "Russia criticizes U.N. resolution condemning Crimea's secession". reuters.com. Pristupljeno 4. 1. 2017.