Rick Scott

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rick Scott
Rick Scott official portrait 2011.jpg
45. guverner Floride
Vrijeme na vlasti
4. januar 2011. -
Prethodnik Charlie Crist
Rođenje (1952-12-01) 1. decembar 1952 (66 god.)
Bloomington (Illinois), Sjedinjene Američke Države
Puno ime Richard Lynn "Rick" Scott
Nacionalnost Amerikanac
Politička stranka Republikanska stranka
Supruga Ann Scott
Djeca 2
Obrazovanje University of Missouri, Kansas City
Southern Methodist University
Vjera evangelizam
Veb-sajt Guverner

Richard Lynn "Rick" Scott (rođen 1. decembra 1952.) je američki političar i privrednik, a vrši funkciju guvernera savezne države Floride. Član je Republikanske stranke, a na poziciji guvernera je od januara 2011. godine. Rođen je u gradu Bloomington, Illinois. Studirao je na Univerzitetu Missourija u Kansas Cityju, a kasnije je dobio i diplomu iz oblasti prava na Pravnom fakultetu Southern Methodist University's Dedman. Služio je u američkoj mornarici prije nego što je počeo poslovnu karijeru, kada se zaposlio u firmu iz Dallasa. Zajedno sa partnerima osnovao je Columbia Hospital korporaciju 1987. godine koja se spojila sa Hospital Corporation of America 1989. godine te kasnije postala jedna od najvećih privatnih zdravstvenih kompanije u SAD.

Scott je 2010. objavio namjeru da se kandidira za guvernera Floride. U preliminarnim izborima za republikanskog kandidata porazio je svog kolegu Bill McCollum, te je na izborima porazio demokratu Alexa Sinka u vrlo neizvjesnoj utrci. Scottovo bogatstvo u 2010. bilo je procjenjeno na 218 miliona US dolara, a u 2012. na 83 miliona US$.