Ruben Dalibaltayan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ruben Dalibaltayan, pijanista i pedagog

Pijanist Ruben Dalibaltayan je rođen u Erevanu, glavnom gradu Armenije. U desetoj godini izveo je svoj prvi solistički koncert, a sa samo dvanaest godina izvodi Beethovenov Drugi klavirski koncert u pratnji Armenskog Nacionalnog Simfonijskog Orkestra i osvoja drugo mjesto na Prvom nacionalnom Babadžanyan klavirskom takmičenju.

Nakon stečene diplome i visokih rezultata na Specijalnoj muzičkoj školi za talentiranu djecu, ovaj pijanist edukaciju nastavlja na studiju klavira pohađajući Državni konzervatorij Komitas u Erevanu unutar klase prof. Anahit Shachbazian. Osvojivši potom dvije nagrade na nacionalnim klavirskim natjecanjima Ruben Dalibaltayan odlazi u Moskvu na rusku Muzičku akademiju Gnesin gdje diplomira u klasi prof. Arthura Berngarta. Postdiplomski studij upisuje 1997. kod prof. Valeryja Kastelskyog na Moskovskom državnom konzervatoriju gdje obavlja dužnosti asistenta i magistrira sa zapaženim uspjehom.

Ruben Dalibaltayan osvojio je brojne međunarodne nagrade. Prve nagrade na Citta di Pinerolo Internacionalnom klavirskom takmičenju, te nagrada na Marsala, Calabria, Monopoli, Sulmona, Trani (Italija) i 2. Međunarodnom kineskom klavirskom takmičenju (Peking). Na klavirskom takmičenju Naslijeđe Armenije, koje je održano 2001. u sklopu proslave 1700 godina kršćanstva u Armeniji, dobio je Zlatnu medalju. Dvije godine kasnije osvaja Treću nagradu i Specijalnu nagradu za najbolju izvedbu obveznog muzičkog djela na Khachaturian Internacionalnom pijanističkom takmičenju (Armenija). Iste godine osvaja Drugu nagradu stručnog žirija i Specijalnu nagradu publike na 2.EPTA Međunarodnom klavirskom takmičenju Svetislav Stančić u Zagrebu (Hrvatska).

Kao solist Dalibaltayan je nastupao i s Nacionalnim simfonijskim orkestrima zemalja kao što su Armenija, Moldavija, Kina, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, te imao vrlo uspješnu saradnju s brojnim dirigentima među kojima su Vjekoslav Šutej (Hrvatska), Pavle Dešpalj (Hrvatska), Luigi di Bella (Italija), Ruben Asatrian (Armenija), Kosmas Galileas (Grčka), Yury Florea (Rumunija), Valentin Doni (Moldavija), Mustafa Fuzer Nawi (Malezija).

Važnu tačku u Dalibaltayanovu razvoju svakako predstavlja i pohađanje tečajeva legendarnog pijanista Alexisa Weissenberga u Engelbergu, Švicarska. Maestro je visoko ocijenio talenat Rubena Dalibaltayana, pa mu je dodijelio Internacionalnu nagradu Alexis Weissenberg.

Kao iznimnog pijanistu Rubena Dalibaltayana okarakterizirala su mnoga poznata imena: Lazar Berman, Eliso Virsaladze, Valery Kastelsky, Alexis Weissenberg, Vladimir Krainev, Vladimir Krpan, Radomir Melmuka... Ruben Dalibaltayan je docent za klavir na Muzičkoj akademiju u Sarajevu i područnom odjeljenju Muzičke akademije iz Zagreba na Rijeci.