Safet Zec

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Safet Zec
Rođenje 5. decembar 1943
Rogatica
Obrazovanje Škola primjenjenih umjetnosti Sarajevo 1964
Akademija likovnih umjetnosti, Beograd, 1969.
Vrsta umjetnosti slikarstvo, grafika
Djela Soba moje sestre
Ciklus slika Srebrenica
Nagrade Orden za umjetnost i književnost Republike Francuske 2007
Web-stranica: Safet Zec

Safet Zec je bosanskohercegovački akademski slikar i grafičar.

Rođen je 1943. u Rogatici. Školu primjenjenih umjetnosti je završio u Sarajevu 1964. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1969. te 1972. u istom gradu završio postdiplomski studij.

Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma. Početkom devedesetih godina jedan je od najznačajnijih umjetničkih stvaralaca u zemlji. Do 1989. živi i radi, sa porodicom, u Beogradu. Narednih godina je ponovo u Sarajevu. Tu ga 1992. zatiče rat, zbog kojeg napušta grad i zemlju. Iste godine dolazi u Italiju, u Udine.

Priredio je preko 70 samostalnih izložbi u domovini i velikim metropolama širom svijeta. Član je svih značajnih umjetničkih asocijacija u Evropi, također je član ULUBiH-a. Za svoj rad je dobio preko 20 stručnih nagrada i priznanja. Godine 2007. dodijeljen mu je Orden za umjetnost i književnost Republike Francuske, proglašen je vitezom umjetnosti. Njegova djela su u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i privatnim kolekcijama.

Živio i radio u Beogradu do 1989. godine, a potom u Sarajevu do 1992. godine. Danas živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Soba moje sestre
  • Bakarevića tekija'
  • Velika soba, crtež
  • Kuće i krošnje, kombinovana tehnika
  • Prozori
  • Velika kuća na Bistriku koje više nema, kombinovana tehnika.
  • Ciklus slika Srebrenica

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]