Salacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Salacia)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Salacija, mozaik u Herkulaneju
Salacija
druga imena Salacia
opis božica mora
roditelji Tetija (Vergilije), Nerej (Apulej)
brak Neptun
djeca Triton
grčki pandan Amfitrita

Salacia ili Salacija je božica iz rimske mitologije. Njen pandan u grčkoj mitologiji je Amfitrita. Ime joj znači "slana".

Opis i mitovi[uredi | uredi izvor]

Salacija je morska nimfa, preuzeta iz grčke mitologije, po uzoru na Amfitritu. Rimski pjesnik Vergilije je smatrao da je Amfitrita kćer Tetije, ali nije spomenuo oca. Apulej je nazvao Nerejevom kćeri (u Grčkoj je Nerej Amfitritin otac). Salacija je žena boga mora Neptuna, kojem je rodila Tritona, boga - vodenjaka, sa tijelom čovjeka i ribljim repom. Kada se Salacija trebala udati, pobjegla je do Atlasa, koji je držao nebo, ali je Neptun poslao morska bića po nju. Tako je poslao i delfina zvanog Delfin, koji je pronašao i odveo Neptunu. Iz zahvalnosti ga je Neptun stavio na nebo kao sazviježđe. U rimskoj mitologiji Salacija ima malu ulogu, nije poštovana, ali se ponekad pojavljuje na fontanama. Njen muž Neptun je vrlo često prikazan u umjetnosti. Salacija se prikazuje kao lijepa mlada žena, slično Amfitriti, dok se vozi u Neptunovoj kočiji, a posvećen joj je delfin, koji je doveo do njenog muža. Najpoznatiji prikaz Salacije je onaj kod mozaika u Pompejima, gdje Salacija ima smeđu kosu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Božica Salacija