Neptun (mitologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Neptun pogledajte Neptun (čvor).
Bartolomeo Ammannati: Neptun, fontana, Piazza della Signoria

Neptun (lat. Neptūnus) je bog vode i mora u rimskoj mitologiji. On je identičan Posejdonu, grčkom bogu. Rimsko shvaćanje Neptuna se temelji na etrušćanskoj mitologiji, gdje je bog mora Nethuns. U ranijim je vremenima Neptun bio znan kao Portunes ili Fortunes. Po Neptunu ime nosi planeta Neptun i hemijski element neptunijum.

Angelo Bronzino: Neptun, sa trozubom

Opis Neptuna i pojavljivanje u mitovima[uredi | uredi izvor]

Neptun je bog mora i riba. Sin je Ops i Saturna, koji su vladali svijetom prije nego što ih je svrgnuo Jupiter. On je sa svojim sestrama Junonom, Vestom i Cererom, te sa braćom Neptunom i Plutonom, podijelio vlast nad svijetom. Neptun je dobio sva mora, a Pluton podzemlje. Neptun je preuzet iz grčke mitologije, ali je možda bio izvorni italski bog mora. Njegova je žena Salacia, božica mora, a sin im je Triton. Neptunov je predak Okean, bog okeana. Za razliku od Okeana, Neptun je i bog slatke vode. U Vergilijevoj Eneidi Neptun je uvrijeđen i nije na strani Trojanaca. Ali ipak im je pomogao kad je Junona u prvom pjevanju htjela uništiti trojansku flotu. No, glavni je razlog bio taj što se Junona umiješala u njegovo područje. Štitio je Eneju dok je bježao iz Troje.

Neptun sa trozubom, fontana, Bologna

Kult[uredi | uredi izvor]

Neptun je i bog konja, kao i grčki Posejdon, a epitet mu je zato Neptune Equester, zaštitnik konjskih utrka. Njegov je festival Neptunalia, a slavio se 23. jula. Neptun je imao dva hrama u Rimu. Prvi je bio blizu Circus Flaminusa, drugi je posvećen i Agripi.

Umjetnost[uredi | uredi izvor]

Neptun je prisutan svugdje u umjetnosti: na vazama, slikama. U mnogim se gradovima nalaze Neptunovi kipovi koji ga prikazuju s trozubom. Oko njega su i mnogobrojni tritoni te Salacia, morska nimfa. Neptunove fontane krase mnoge trgove, a Neptun je prikazan gol, sa trozubom i bradom, a ponekad i krunom na glavi. Ovaj izbor izgleda fontane je takav zato što je Neptun bog slatke i slane vode.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Logo Commonsa
Bog Neptun na Wikimedia Commonsu.