Bakho (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Leonardo da Vinci: Bakus, u šumi, a bossorisom
Bakus
opis bog vina i prirode
roditelji Jupiter i Stimula
djeca Mutinus Mutunus
grčki pandan Dionis
Michelangelo: Bakus, s peharom vina i satirom, statua

Bakus je rimski bog vina. U Grčkoj je to Dionis. On je također poznat pod nazivom Bakus. Rimljani su ga preuzeli kao svoje božanstvo. Po njemu je nazvan jedan asteroid - Bakus.

Caravaggio: Bolesni mladi Bakho; Caravaggio se poslužio svojim likom tokom bolesti

Opis[uredi | uredi izvor]

Bakusova majka bila je Stimula, a otac mu je Jupiter. Sa Venerom, božicom ljubavi, Bakus ima Mutinusa Mutunusa, iako drugi mit tvrdi da mu je otac Merkur.[nedostaje referenca]

Kult[uredi | uredi izvor]

Bakus je prvobitno bilo ime boga Dionisa. Nepokorni Dionis je zadao Rimljanima prilično nevolja. Ovaj bog plodnosti, vina i uživanja je bio uznemirujuć za Rimljane. Seks je bio dio štovanja Dionisa, a kad su Bakus i Dionis izjednačeni, Dionisov kult uveden je u Rim. Nekoliko hiljada ljudi je pogubljeno prije nego što je Bakusov kult izbacio orgije iz svog štovanja. Senat je imao oštar zakon protiv bluda. Bakusove mitološke i historijske sljedbenice se nazivaju Bakantice, naziv nastao prema njegovom imenu. Njihov grčki su pandan Menade. I Menade i Bakantice se zovu još i Basaride. Bakusovi rituali su Bakanalije.

Umjetnost[uredi | uredi izvor]

Bakus je prisutan u umjetnosti. Leonardo da Vinci je naslikao Bakusa kao lijepog mladića, u šumi, poput lutaoca. Odjeven je u lisičje krzno - bossoris (po tomu su nazvane Basaride - one također nose krzno). Caravaggio ga je naslikao dvaput - jednom se poslužio svojim prikazom te naslikao sliku "Bolesni mladi Bakus", a drugi put je za model imao svog prijatelja, a slika se jednostavno zove "Bakus 2". Michelangelo je napravio Bakusovu statuu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]