Idi na sadržaj

Ops

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Peter Paul Rubens: Ops, sa dvoje djece
Ops
druga imena Opis, Opa
opis božica plodnosti
roditelji Terra i Cel
brak Saturn (brat)
djeca Vesta, Cerera, Junona, Pluton, Neptun i Jupiter
grčki pandan Reja

Ops ili Opis je božica plodnosti u rimskoj mitologiji. Grčki pandan joj je Reja, a frigijski i anadolijski Kibela. Simbol joj je lunar - Mjesec.

Ops, Saturn i njihova djeca

[uredi | uredi izvor]

Ops je dijete Terre i Cela. Njen brat je Saturn, koji joj je i muž. Saturn je kastrirao svog oca Cela, bacivši njegove genitalije u more, iz kojih je nastala lijepa Venera. Saturn je oženio Ops, te su postali vladari zlatnog doba. Ops je rodila Vestu, Cereru, Junonu, Plutona i Neptuna, a Saturn ih je sve progutao, jer se bojao da će ga djeca svrgnuti. Kad je rodila Jupitera, Ops ga je sakrila, te je preživio i svrgnuo svog oca. Jupiter je postao vladar bogova, a svoju majku je poštedio. Saturnov grčki pandan je Kron.

Ops je u Rimu bila Majka Božica. Ops je označavala obilje, blagostanje, a njen kult uveden je za vrijeme kralja Titusa Tatiusa. Opsin se festival slavio 10. augusta. Festival je zvan Opalia. Ops je vjerovatno oblik velike božice, Terre, Majke Zemlje, kao što je Reja oblik Geje. U latinskom se riječ ops koristi za "rad", posebno u smislu "koji rade na zemlji, oru, siju". Ove su aktivnosti bile svete, te se slavljenje žetve povezuje sa religijskim svečanostima.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]