Tetida (rimska mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jean Auguste Dominique Ingres: Jupiter i Tetida, Tetida moli Jupitera - koji sjedi na prijestolju - da uzveliča njenog sina
Tetida
opis božica mora
roditelji Nerej i Dorida
brak Pelej
djeca Ahilej
grčki pandan Tetida

Tetida je u rimskoj mitologiji morska božica.[1][2] Božica poistovjećena sa njom, iz grčke mitologije, također se naziva Tetida.[3]

Spašavanje Vulkana[uredi | uredi izvor]

Tetida, koja prema mitu živi u moru sa morskim nimfama[4] i životinjama,[5] kćerka je Nereja i Doride.[6][7] Kada su Jupter i Junona bacili svog sina Vulkana u more, pronašla ga je Tetida. Tetida i morska nimfa Eurinoma su se brinule za Vulkana. Vulkan je kao dječak otkrio vatru i postao bog vatre. Otvorio je svoju kovačnicu u pećini i iskovao ukrase od zlata, srebra i dragulja, te oružje i oruđe od željeza. Tetida ga je odgojila kao sina, pa joj je on iskovao lijepu ogrlicu od srebra i safira.

Junona je priredila zabavu na planini Olimpu, a i Tetida je pozvana. Vulkan joj je darovao ogrlicu te ju je ona pokazala svima na Olimpu. Sve su božice bile ljubomorne, pogotovo Junona, koja je tražila da se Vulkan vrati kako bi njoj napravio nešto tako lijepo. Hromi Vulkan se dosjetio zamci za svoju majku - iskovao je čarobno zlatno prijestolje i poslao ga svojoj majci. Junona je na njega sjela, ali se više nije mogla dići sa njega. Vulkan ju je oslobodio, kad mu je Venera dana za ženu.

Drugi mitovi[uredi | uredi izvor]

Sljedeće mitove o Tetidi donosi Higin, koji ih je preuzeo iz grčkog pjesništva: Proročanstvo o Tetidi, koje su izrekle Parke, je govorilo da će ona roditi sina većeg od oca. Okovani Prometej je to rekao Jupiteru, a ovaj ga je, za nagradu, oslobodio. Prometej je rekao Jupiteru da će mu se, ako oženi Tetidu, roditi sin koji će svrgnuti njega, kao što je on već svrgnuo svog oca Saturna.[8] I tako se Tetida udala za kralja Peleja, koji je bio smrtnik.[9][10] Na vjenčanje su bili pozvani svi bogovi i božice, ali Jupiter nije pozvao svoju vlastitu kćerku, Diskordiju, koja se ipak došuljala na vjenčanje i bacila zlatnu jabuku razdora među veliku Junonu, lijepu Veneru i mudru Minervu, koje su se potom natjecale oko ljepote.

Grčka mitologija[uredi | uredi izvor]

U grčkoj mitologiji, Tetida ima sina Ahileja, a spasila je Hefesta, Vulkanovog pandana, od njegove majke Here (rimske Junone). Jean Auguste Dominique Ingres je naslikao sliku Jupiter i Tetida, gdje Tetida moli Jupitera da uzveliča njenog sina. Tako su povezani grčki i rimski mitovi o Tetidi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Vergilije. Georgics.
  2. ^ Higin. Astronomica.
  3. ^ Tetida u grčkoj i rimskoj mitologiji (Theoi)
  4. ^ Statius. Silvae.
  5. ^ Ovidije. Heroides.
  6. ^ Likofron, Alexandra.
  7. ^ Propertius, Elegies (1. vijek prije nove ere).
  8. ^ Higin. Astronomica.
  9. ^ Ovidije. Metamorfoze.
  10. ^ Valerije Flaccus, Argonautica.