Scranton (Pennsylvania)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici koristi se jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite šablone koji nedostaju i zatim uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Scranton PA

Scranton je grad u SAD-u koji se nalazi u Lackawanna okrugu u sjeveroistočnom dijelu države Pennsylvania.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi evropski doseljenici u Scranton su bili braća Abbott, koji su izgradili mlin za žitarice 1786. Braća Slocum su 1800. preuzeli mlin i nazvali regiju Slocumville. Zatim su izgradili mali pogon za proizvodnju čelika. Kada su braća Scranton došli 1840. osnovali su čeličanu pod nazivom Lackawanna Iron and Steel Company. Mala komuna je preimenovana u Harrison u čast predsjednika William Henry Harrison 1845; kasnije je ime promijenjeno u Scrantonia da bi na kraju se skratilo u Scranton. Pošto je uglja bilo u izobilju, regija je privukla mnoge druge industrije. Tokom 1880-ih osnovana je Scranton Steel Company da bi se kasnije udružila sa Lackawanna Iron and Coal Company i promijenili ime u Lackawanna Iron and Steel Company. 1902. ova kompanija se seli u Buffalo što je izazvalo strašan ekonomski udarac ekonomiji Scrantona. Ali rastuća važnost uglja obilježila je grad kao "Glavni grad uglja u svijetu." U ranim 1900-tima najviše uglja je bilo snabdjevano iz regije oko grada Scranton. Poslije Drugog svjetskog rata pad potražnje za ugljem primorao je Scranton, još ranije nego druge industrijske centre, da istražuju i pronađu način kako da ekonomija bude raznolika. Plan za obnovu, poznat pod nazivom, Scranton Plan, napravljen je 1945 i korišten je kao obrazac za obnovu drugih gradova u opadanju.

Uloga u Građanskom ratu[uredi | uredi izvor]

Tokom građanskog rata Scranton je bio baza za trgovinu i industriju. Željeznica se pružala u svim pravcima, povezujući sve ugljenokope sa većim gradovima duž istočne obale, kako bi podržali ratne napore. Od početka pa sve do kraja rata Scranton je dao mnogo vojnika koji su učestvovali u ratu. 132. Pennsylvania dobrovoljačka primila je čak 200 dobrovoljaca u prvom talasu. Mnogi su preživjeli rat i samo neki su se vratili kućama, dok ih je 30 posto napustilo Scranton. Rat je učinio to da je dosta populacije emigriralo u druge krajeve. Sjećanja na građanski rat su i dan danas svježa. Na trgu ispred sudnice nalazi se spomenik posvećen učesnicima i žrtvama rata. Podignut je 1900. i najviši je spomenik na trgu. Figure vojnika i mornara okružuju cijelu strukturu koja izgleda kao neki hram, a obelisk je uzdignut visoko prema nebu. Na vrhu se nalazi bronzana boginja pobjede.

Vanjski izvori[uredi | uredi izvor]

Šablon:Gradovi u okrugu Lackawanna, Pennsylvania