Semezdin Mehmedinović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Semezdin Mehmedinović
Rođenje 1960.
Tuzla, FNRJ

Semezdin Mehmedinović je rođen 1960. godine u Kiseljaku kod Tuzle. Na univerzitetu u Sarajevu diplomirao je komparativnu književnost i bibliotekarstvo. U razdoblju od 1986–89. godine uređivao je časopis Lica i omladinske novine Valter. 1991. godine utemeljio je časopis Fantom slobode, od kojeg su do sada izašla tri prijeratna i tri ratna broja. Objavio je dvije knjige pjesama: Modrac i Emigrant Semezdin Mehmedinović je autor igrano–dokumentarnog filma Mizaldo ili kraj teatra u produkciji RTV Bosne i Hercegovine 1994. godine (surežiser Benjamin Filipović); film je iste godine prikazan izvan konkurencije na filmskom festivalu u Berlinu, a na Mediteranskom filmskom festivalu u Rimu 1995. dobio je prvu nagradu publike i kritike. Živi i radi u Washingtonu.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Semezdin Mehmedinović koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.